Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské

Suroviny

800 g vepřové plece
2 cibule
1 uvařená mrkev
kousek uvařeného celeru
lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajského protlaku
cca 500 ml vývaru nebo vody
hrnek mléka
100 ml smetany
pár kapek citronové šťávy
1-2 sterilované okurky
cca 3 lžíce sterilovaného hrášku
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso můžeme péct vcelku jen tak, ale je lepší ho osolit, opepřit a srolovat do "rolády". Upevníme a svážeme ho potravinářským provázkem. Rozehřejeme sádlo a maso zprudka ze všech stran opečeme. Vytáhneme ho a do hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.

  2. Přidáme protlak a po krátkém orestování vrátíme maso. Podlijeme ho vývarem nebo vodou Tak, aby bylo do poloviny ponořené a přikryjeme poklicí. Pečeme na 140 stupňů cca dvě hodiny i více.
    Maso musí být úplně měkké. Občas polijeme výpekem a podle potřeby podléváme.

  3. Měkké maso vytáhneme, zbavíme provázku a uchováváme v teple. V mléce rozmícháme mouku a přidáme k základu. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Přilijeme smetanu a necháme krátce probublat.

  4. Nakonec do máčky přidáme podle chuti citronovou šťávu a na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, okurky a hrášek. Vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru. Podáváme porci omáčky s plátky masa a knedlíky nebo těstovinami.

Komentáře k receptu Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské

Tématické fráze: vepřová plec bratislavské plecko bratislavská vepřová plec vepřová plec recepty vepřové plecko recepty pečená vepřová plec bratislavské plecko recept vepřové plecko bratislavské vepřové plecko bratislavske plecko recepty bratislavská vepřová plec recept veprova plec recept bratislavská plec bratislavská plec recept pečené vepřové plecko pomalu pečená vepřová plec recepty z vepřové plece recepty z vepřového plecka recept na vepřové plecko vepřové plecko recept