Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské

mika59 Kuchařka: mika59

Vepřové maso 6 názorů

Suroviny

800 g vepřové plece
2 cibule
1 uvařená mrkev
kousek uvařeného celeru
lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajského protlaku
cca 500 ml vývaru nebo vody
hrnek mléka
100 ml smetany
pár kapek citronové šťávy
1-2 sterilované okurky
cca 3 lžíce sterilovaného hrášku
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso můžeme péct vcelku jen tak, ale je lepší ho osolit, opepřit a srolovat do "rolády". Upevníme a svážeme ho potravinářským provázkem. Rozehřejeme sádlo a maso zprudka ze všech stran opečeme. Vytáhneme ho a do hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.

  2. Přidáme protlak a po krátkém orestování vrátíme maso. Podlijeme ho vývarem nebo vodou Tak, aby bylo do poloviny ponořené a přikryjeme poklicí. Pečeme na 140 stupňů cca dvě hodiny i více.
    Maso musí být úplně měkké. Občas polijeme výpekem a podle potřeby podléváme.

  3. Měkké maso vytáhneme, zbavíme provázku a uchováváme v teple. V mléce rozmícháme mouku a přidáme k základu. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Přilijeme smetanu a necháme krátce probublat.

  4. Nakonec do máčky přidáme podle chuti citronovou šťávu a na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, okurky a hrášek. Vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru. Podáváme porci omáčky s plátky masa a knedlíky nebo těstovinami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 218 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské

Tématické fráze: bratislavská plec veprova plec recept pečené vepřové plecko bratislavská vepřová plec vepřové plecko recepty vepřová plec bratislavské plecko bratislavské plecko na smetaně veprova plec na kolik stupnu pečené plecko vepřové plecko top recepty vepřové plecko na smetaně top recepty

Zapomněl/a jsem heslo