Den lasagní
Národní den
Den lasagní najdeme v kalendáři pod datem 29. července. Lasagne jsou typickou specialitou italské kuchyně a jsou poměrně oblíbené i v našich končinách. Pokud víte, jak na to, příprava nezabere příliš mnoho času.
Lasagne je možné stejně jako ostatní těstoviny připravit na mnoho způsobů. Společné jim jsou jednotlivé vrstvy těstovin prokládané různými surovinami. Jednat se může o masové ragú, zeleninu, šunku, uzeniny i sýry. Těstovinové pláty se zapékají navíc s bešamelem, čímž dosáhnete nového chuťové dimenze. Ale i z toho důvodu se jedná o poměrně syté a vydatné jídlo.
Kde se vzaly lasagne
Ma pokrmu podobném lasagním si mohli pochutnávat už lidé ve středověku v oblastech dnešní Itálie. Tehdy však lasagne vypadaly úplně jinak než dnes. Chyběla v nich třeba rajčata. Lasagne, jak je známe dnes, vznikly v Neapoli. Již v 80. letech 19. století se objevil v jedné kuchařce recept, v němž hlavní roli hrály nejen pláty těstovin, ale i rajčata. Postupně se začaly přidávat další a další ingredience.
Většina lidí si dopřává lasagne s omáčkou z mletého masa dušeného s rajčaty a kořenovou zeleninou – tedy těstoviny s boloňským ragú. Není to však zdaleka jediná varianta. Dát si můžete i vegetariánskou verzi lasagní s různými druhy zeleniny. Chybět by neměl špenát, cukety, olivy a houby.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den lasagní?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 40 minutami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 2 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 6 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 16 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak neřezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno