Den mentolové čokolády
Národní den
Milovníci sladkostí pozor! Dnes 19. února je povoleno mlsání, slavíme totiž den mentolové čokolády. Spojení svěžího mentolu a sladké čokolády si buď zamilujete, nebo se zařadíte k odpůrcům, co si rádi pochutnají pouze na klasice.
Čokoláda patří k hříšnému pokušení, které poprvé okusili Evropané již v 16. století. Od té doby prošla mnohými chuťovými experimenty a variacemi, od jahodové příchuti, banánové, karamelové, až po zmíněnou mentolovou neboli peprmintovou. Tato příchuť je specifická svou svěžestí, které docílíme přidáním peprmintového oleje, nebo silic z máty peprné. Celkový dojem z čokolády je, že nemáme přeslazeno v ústech a zároveň potlačíme i chuť na sladké, protože mentolové čokolády jsou nejčastěji hořké s velkým podílem kakaa. Tuto kombinaci můžeme ochutnat také v podobě bonbonů a čokoládových mentolových pralinek.
Domácí peprmintové bonbony
Zavzpomínejte s námi na dětství a vyzkoušejte tyto jednoduché čokoládové pralinky s peprmintem. Barvu a chuť dodá peprmintový likér a hořkost zase vysokoprocentní čokoláda.
Budeme potřebovat 230 g moučkového cukru, 60 g kondenzovaného mléka, 20 g měkkého másla, 15 ml peprmintového likéru a několik kapek vanilkového aroma. Všechny suroviny v míse společně utřeme do hladké směsi a dáme na hodinu uležet do lednice. Poté tvoříme malé placičky, které dáme do uzavíratelné nádoby s pečicím papírem a v lednici necháme ztuhnout do druhého dne. Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni 150 g hořké čokolády (s obsahem alespoň 70 % kakaa) a necháme vychladnout na 30 °C. Peprmintové placičky namáčíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den mentolové čokolády?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 2 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře