Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
18

Den pití vína


Den pití vína
Zdroj: Pixabay

Národní den

Právě dnes, 18. února, je ten nejlepší čas dát si sklenku vína. Slavíme den pití vína, nejstaršího alkoholického nápoje, který lidstvo zná. Je to nepostradatelný společník při posezení s přáteli, při vaření v kuchyni, ale také při relaxaci a odpočinku.

Víno je lahodný alkoholický nápoj, který získáváme kvašením hroznů, nebo hroznového moštu. Díky velkému množství odrůd se svou chutí zavděčí prakticky každému. Možná jste však netušili, že pití vína příznivě působí i na naše zdraví. Po psychické stránce se postará o lepší náladu, uvolňuje totiž hormony štěstí. Po fyzické stránce působí jako elixír mládí, především červené víno, které je pro zdraví prospěšnější více než bílé. Obsahuje látky, které zpomalují stárnutí buněk a působí rovněž proti rakovině a cukrovce. Víno si vychutnáme jen tak, nebo z něj můžeme připravit skvělý pokrm. 

Jak využít víno v kuchyni

Víno dokáže jídlo pozvednout a dodá mu intenzivní vůni. Krátkým povařením se alkohol z jídla vypaří a víno tak zanechá jen svou specifickou chuť. Bílé víno se dokonale hodí k zelenině, sýrům, mořským plodům a rybám. Červené víno naopak ladí ke zvěřině a červeným masům, jako je hovězí maso a vepřové

Také zvolit správné víno k již uvařenému pokrmu, zdá se být někdy věda. U masa se můžeme řídit barvou. K červenému masu červené víno, k bílému kuřecímu masu a rybám volíme bílé víno. Při posezení s přáteli nad mísou sýrů a jednohubek budeme popíjet pravděpodobně lehčí bílé víno, nebo šumivé s bublinkami

 

Kdo by neměl promeškat Den pití vína?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více