Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

Eliza Kuchařka: Eliza

8 porcí Hovězí maso 46 názorů

Suroviny

1500 g hovězí špičky
250 g libovější slaniny
750 ml červeného vína (např. Beaujolais, Burgunské ap.)
500 ml hovězího vývaru
250 g malých žampionů
1 mrkev
1 cibule
5 stroužků česneku
1 větší rajský protlak (2-3 lžíce)
20 šalotek
hladká mouka
čerstvý tymián (4 větvičky)
2 bobkové listy
máslo
olivový olej
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 56 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme.

  2. Slaninu osušíme a orestujeme na 1 lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev.

  3. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby.

  4. Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem.

  5. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony.

  6. Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme - buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.

Poznámka

Abych se nechlubila cizím peřím, tak dnes vařil manžel...

A ještě přidávám odkaz na autorku...http://instinkt.tyden.cz/rubriky/osud/julia-childk...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 652 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

  • Ludmila Ludmila(neregistrovaná)

    Dnes nás tímto jídlem pohostila dcera. Skvělé, oblizovali jsme se až za ušima. Hned jsem si šla recept najít a určitě vyzkouším taky. :yes:

    Odpovědět

  • gillan63 gillan63

    Aha....děkuji chocolate... ,ale tím se nemění nic na tom, že ten odkaz od Elizy na autorku receptu,
    ukazuje pouze titulní stránku časopisu Instinkt.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    gillan63: Cely recept se da najit jako nazorny videorecept i na youtube.

    Odpovědět

  • gillan63 gillan63

    Elizo, prosím tě ,kde mám hledat ten odkaz na autorku tohoto receptu ? Já když kliknu na ten odkaz který si zadala ,tak se mi objeví hlavní stránka časopisu Instinkt, ale toho receptu se tam nikde nemohu dohledat ....díky

    Odpovědět

  • Olalena Olalena

    Tento recept je fakt famozní.Vařit neustále z hovězího guláš,už je opravdu nuda.Elizo moc díky za inspiraci,televizní pořad Prostřeno Tě potřebuje !!!:-p

    Odpovědět

  • Stanicka90 Stanicka90

    Pekla jsem 2,5h. a bohatě to stačilo. Maso se rozpadalo a omáčka nebyla potřeba redukovat, ani ředit - z trouby to šlo rovnou na talíř. Žampiony opečené společně se šalotkou jsem nechala asi hodinku péct s masem a bylo to famózní. Opravdu recept, který stojí za ochutnání. Moc chválím a děkuji:) U manžela jsem si náramně šplhla.

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    Ja jsem k tomu udelala,sladky brambory-bataty.Upekla jsem je v alobalu.Pak jsem je oloupala a nakrajela na platky,ani jsem je nesolila,opravdu vyborna kombinace:-)

    kasiopea:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Mila: Cela lahev, ja mam dokonce podle fr.receptu vina litr, tedy na toto mnozstvi masa. Ale zalezi i na tom, jak moc mas rada chut cerveneho vina v pokrmech, muzes ho dat i mene a pridat vice vyvaru, bude to mene "ovinene". Ovsem i chut pak bude ve finale jina, vino tomu da ten spravny smak. Ono tam totiz zase neni az tolik moc koreni, tedy porad vzhledem k mnozstvi masa, chut jidlu prave dodava ono vino a kombinace salotek se zampiony.

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Prosím vás a kolik se tam dává toho vína? Celá láhev? Děkuji za odpověď!:-?

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Robila som znova,tak pridávam ešte jednu fotku :-8 Je to skvelé jedlo :-K:-K

    Odpovědět

  • Aros3 Aros3(neregistrovaný)

    skvělé... inspirován "burgunskou" v restaurací si říkám: "však v originále to bude asi nějak jinak" Richtig. Slaninu jsem však neměl - ;-(. Ale zkuste přidat brusinky (předem namočené). Dělám to z kližky - famózní.... jako variaci na "osobuko". 1000x :yes:

    Odpovědět

  • pavluška pavluška(neregistrovaná)

    měli jsme nedávno. Vynikající :yes:

    Odpovědět

  • jaroslava jaroslava(neregistrovaná)

    Dneska jsem zkoušela k obědu... A teda musím říct, že to bylo grandiozní:yes::yes::yes: Jsem kuchařka - začátečník a hovězího jsem se bála, ale podle tohoto receptu jsem to zvládla perfektně... moc děkuji za recept, který si přidávám ke svým oblíbeným.;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Eli,zase jedna z tvojich špecialít (tým nemyslím,že ty si to jedlo vymyslela :-D;-) ) ale vložila si to sem a bolo to fakt výborné :-*:yes::yes: Šak 35 bodov hovorí za všetko ;-) Postup som tento raz dodržala do bodky :-8

    Odpovědět

  • kysi35 kysi35

    Vynikající :yes: nejprve na mne recept působil tak nějak složitěji ale zdání klame. Děkuji za recept,jelikož všem doma moc chutnalo,budu dělat častěji. :-K foto dodám.

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: hovezi po burgundsku hovězí po burgundsku originální recept hovezi po burgundsku recept hovězí maso po burgundsku burgundská hovězí pečeně hovězí po burgundsku pohlreich maso po burgundsku burgundská pečeně hovězí po burgunsku recept hovezi po burgundsku burgundská hovězí pečeně recept hovezi pecene po burgundsku hovězí po burgunsku recept hovezí maso po burgunsku hovězí po burgundsku recepty vepřové po burgundsku recepty hovezi po burgundsku vepřové maso po burgundsku maso po burgunsku hovězí po burbunsku

Zapomněl/a jsem heslo