Jidášovy provazy
Jidášovy provazy je tradiční, zvykoslovné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Tenké válečky těsta jsou vždy po dvou zaplétané (zakroucené v sobě) jako provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Jidášovy provazy je tradiční, zvykoslovné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Tenké válečky těsta jsou vždy po dvou zaplétané (zakroucené v sobě) jako provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina z čeledi bobovitých. Má i hospodářský význam, připravují… Číst dál
Hranolky jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Brambory, nakrájené do tvaru hranolků, se fritují… Číst dál
Hrášek je nezralý plod v lusku hrachu. Není to luštěnina, ale řadí se mezi zeleninu. Známe chutné… Číst dál
Hrušky lidé konzumovali už před 3000 lety. Toto oblíbené ovoce snižuje tlak a působí močopudně.… Číst dál
Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného, který má široké využití jako výrazně… Číst dál
Hummus je kaše nebo dip z uvařené rozmačkané cizrny, do které jsme přidali pastu tahini, olivový… Číst dál
Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál
Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál
Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál
Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál
Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál