Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Ve skořápkách vydrží v dobré kvalitě a při správném uskladnění alespoň do další sezony. Ořechy výtečně chutnají a v kuchyni mají široké uplatnění, jenže potíž bývá často s jejich louskáním, které je velmi pomalé.

Louskání vlašských ořechů je zdlouhavé a nezáživné. Postup je trochu příjemnější, když si k tomu pustíme pěkný film. Některé odrůdy jdou louskat lépe, jiné hůře. Ze skořápek pomalu "dobýváme" jadýrka, která v misce jen pozvolna přibývají. Ukážeme vám ale v následujících řádcích několik "fíglů", jak si louskání usnadnit. Postupy jsme pro vás dokonce natočili.

Jak louskat vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů se ukrývají v tuhých skořápkách, ze kterých je někdy opravdu "oříšek" dostat je ven. Předvedeme vám tři způsoby, jak ořechy snadno a rychle dostat ze skořápek.

  1. Dejte ořechy do hrnce a zalijte je vroucí vodou. Nechte je stát asi 15 minut pod pokličkou. Pak vodu slijte a ořechy propláchněte studenou vodou. Hned poté se můžete pustit do louskání. Při tomto způsobu zůstanou jádra z velké části celá a výborně se hodí ke zdobení cukroví, třeba košíčků nebo išelských dortíků.
  2. Dejte ořechy do hrnce a zalijte je studenou vodou. Uveďte vodu do varu a vařte asi 5 minut. Pak vodu slijte a ořechy propláchněte studenou vodou. Poté se můžete pustit do louskání. I při tomto postupu jádra zůstanou obvykle v celku.
  3. Rozložte ořechy do nízké papírové krabice (stačí nízké víko) a přikryjte je nepotřebnou látkou. Kladívkem je rozklepejte. S klepáním to ale nepřehánějte, aby jádra nebyla rozbitá příliš nadrobno. Při tomto způsobu již musíte počítat s tím, že jádra nezůstanou v celku.

Louskání ořechů výše uvedenými způsoby jde přece jen rychleji než klasické louskání suchých ořechů. Ořechy z prvního a druhého postupu brzy spotřebujte, protože se k nim dostala vlhkost a nehodí se již k dlouhodobému skladování. Nejlepší je vždy vylouskat jen takové množství, které brzy spotřebujete, třeba do vanilkových rohlíčků.

Komentáře

Další tipy a triky