Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Pro získání domácí uzené ryby je nutná kulinářská dovednost, udírna a vhodné dřevo. A samozřejmě dobrý rybář v rodině. Pokud toto všechno máte, riskujete závislost na domácích uzených výrobcích, které svou chutí lehce překonají ty koupené.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 1 799 kJ / 430 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,80 g |
Tuky | 1,12 g |
Vláknina | 39,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60,06 g |
Sůl | 150,00 g |
Sacharidy | 84,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zdroj – časopis Rybářství č.2 a 3 ročník 1984.
Tip - kůži v masitých částech proříznětě, sůl s česnekem lépe proniknou do masa
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 10. 2020 15:34
Pokud máte doma udírnu tak určitě stojí za to vyzkoušet recept. Sůl pronikne do ryb a pěkně se nasáknou a když si k tomu přichystáte nějaký dip a nebo při nejlepším marinádu a naložíte na pár dní tak se čekání vyplatí.
Gustavo Woltmann
Gustavo Woltmann
8. 6. 2020 16:49
lenka: 80 90 dvě hodiny
8. 6. 2020 16:48
JARMILA PÍŠOVÁ: stačí jednou ale zavářuji 2 30 hodiny
12. 5. 2019 12:50
František:
20. 7. 2015 15:17
Martin - Dobrý den, udím jen ryby na sucho nasolené, tak jak jsem popsal v receptu. Někteří kolegové rybáři používají solný lák. Ryby naložené v oleji jsem zatím nikdy neudil, tak nemám zkušenosti. Ani nevím, že by některý z kolegů rybářů udil ryby naložené v oleji.
Je mi líto, ale nemůžu poradit.
Jirí V.
Je mi líto, ale nemůžu poradit.
Jirí V.
20. 7. 2015 13:58
Dobrý den, mám dotaz ohledně uzení. Kamarád mi dal dva kapry naložené v oleji (se solí a kořením), že je chce vyudit. Vždy jsem udil ryby jen nasucho nasolené, které jsem před uzením omyl a osušil. Udírnu mám konstruovanou jednoduše - kameninová roura posazená na šamotových cihlách a vlastně přímo pod rybami, které jsou zavěšeny nahoře v rouře, je ohniště. Je možné ryby naložené v oleji udit??? Nevím totiž, co kapající olej do ohniště udělá s rybami, aby třeba díky pálícímu se oleji ryby nesmrděly...
Předem děkuji za odpověď, Martin.
Předem děkuji za odpověď, Martin.
26. 10. 2014 19:11
František - pokud necháte sůl působit déle, tak projde do ryb více.
Prosolení závisí i na velikosti porcí. Udil jsem oukleje (něco jako uzené šproty), nechal je v nádobě společně s porcemi kapra a oukleje byly přesolené. Od té doby, pokud udíme více druhů ryb, dávám zvlášt malé rybky, zvlášť kapra. Porce kapra by měly být asi stejně velké. Právě kvůli prosolení. Kolega dává ryby jen do solného láku. Každému vyhovuje jiný způsob. A pokud vede chutnému výsledku, není co řešit![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
Jarmila Píšová - sterilování ve všech kuchařkách doporučují na druhý den opakovat. Dělali to tak i staří rybáři, co nás učili chytat a zpracovávat ryby. Beru to jako zkušenostmi ověřený fakt. Mohu jen dodat, že postup dodržujeme a zatím se žádná sklenička nezkazila. Popravdě....nedostala šanci se zkazit![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
Prosolení závisí i na velikosti porcí. Udil jsem oukleje (něco jako uzené šproty), nechal je v nádobě společně s porcemi kapra a oukleje byly přesolené. Od té doby, pokud udíme více druhů ryb, dávám zvlášt malé rybky, zvlášť kapra. Porce kapra by měly být asi stejně velké. Právě kvůli prosolení. Kolega dává ryby jen do solného láku. Každému vyhovuje jiný způsob. A pokud vede chutnému výsledku, není co řešit
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
Jarmila Píšová - sterilování ve všech kuchařkách doporučují na druhý den opakovat. Dělali to tak i staří rybáři, co nás učili chytat a zpracovávat ryby. Beru to jako zkušenostmi ověřený fakt. Mohu jen dodat, že postup dodržujeme a zatím se žádná sklenička nezkazila. Popravdě....nedostala šanci se zkazit
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
24. 10. 2014 19:09
Zajímavý recept. Osobně to nakládám do tekutého láku, aby prostoupily chutě celým kaprem. Zajímalo by mne, zda je, podle Vašeho postupu, ryba slaná (ochucená) i uvnitř. Když jsem to dělal, jako Vy, tak to uvnitř nemělo tu správnou chuť. Možná jsem někde dělal chybu. Od doby, co jsem dostal zajímavý recept na naložení ve slané vodě, to jinak nedělám.
A jak píše někdo níže, žádný kousek nezbude, tudíž není co nakládat .....
A jak píše někdo níže, žádný kousek nezbude, tudíž není co nakládat .....
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
21. 10. 2014 18:21
mám dotaz? kdo má zkušenost se zavařenýma rybama? je důležité je sterilovat 2 krát? děkují za info
![;-( ;-(](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/22.png)
13. 10. 2014 07:41
Ludva - uzené ryby konzervujeme podle postupu v tomto receptu.
Již léta používáme jen tento postup.
Již léta používáme jen tento postup.
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
10. 10. 2014 21:20
POTŘĚBUJI PORADIT JAK NEJLEPE KONZERVOVAT UZENÉHO KAPRA POKUD SE NESNÍ HNED DĚKUJI.
10. 10. 2014 21:09
kapra udim už léta vždy se poněm jenom zapráší je vyborny.
26. 8. 2014 18:43
Lenka - Dobrý den, na 100°C, druhý den zopakoli. V původním receptu v časopise Rybářství teplotu autor neuvádí, píše jen.....jako jiná masa.
Staří rybáři, co nás učili zpracovávat ryby, zavařovali na 100°C.
Zatím se nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila. Nejdéle byla jedna sklenička ve spíži půl roku a to jen proto, že se na ni zapomnělo![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
Staří rybáři, co nás učili zpracovávat ryby, zavařovali na 100°C.
Zatím se nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila. Nejdéle byla jedna sklenička ve spíži půl roku a to jen proto, že se na ni zapomnělo
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
26. 8. 2014 08:43
Dobrý den ráda bych vás požádala o radu na kolik stupňů jste zavařovali
15. 8. 2014 12:11
Stanislava - jsem rád, že se vám uzení povedlo a uzené ryby chutnaly.
Já budu loupat česnek příští týden.
Kamarádi chtějí, abych jim nějaké ryby vyudil.
Já budu loupat česnek příští týden.
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 14 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Cukeťák II
kittygamer uvařila před 5 hodinami
Cuketové Míša řezy
zdenatumova@email.cz uvařila před 6 hodinami
Pasta s krevetami, česnekem a rajčaty
Mirkaduskova uvařila před 6 hodinami
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Mikik uvařila před 6 hodinami
Uzená kuřecí stehna na červené cibuli se žampiony
skopek uvařila před 7 hodinami
Sušenky z ovesných a pšeničných vloček
speedfilip uvařila před 8 hodinami
Gaspacho - vychlazená španělská polévka
mares-mikulas uvařil před 9 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Lunka uvařila před 10 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
Czaryfuk uvařila před 10 hodinami
Lívance II.
kachlicka77 uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: uzení ryb uzeny kapr postup uzeni uzeni kapra jak vyudit kapra jak udit kapra jak naložit ryby na uzení uzené ryby naložení kapra na uzení domácí uzení ryb recepty uzení ryb jak udit ryby konzervace uzených ryb jak naložit kapra a vyudit uzené ryby v oleji uzený kapr v oleji jak uchovat uzené ryby recept na uzení ryb jak naložit kapra na uzení naložení ryb na uzení uzene ryby recept
Suroviny: sůl, česnek, olej, bobkový list, pepř, koření nové koření
Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m8An
43 názorů