Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat nejlepší išelské dortíčky? Skvělé cukroví s vůní skořice, ořechů a čokolády zvládnou podle názorného videa i začátečníci
Top recepty

Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví a z podnosů obvykle mizí mezi prvními. Pečou se z křehkého kakaového těsta, upečená kolečka se slepují krémem, často ořechovým, máčí v rozpuštěné čokoládě a zdobí půlkou ořechu nebo mandle.

Už na pohled tyto dortíky upoutají svým vzhledem, a co teprve, když je ochutnáme - jen se na jazyku rozplývají. Nejlepší budou, když je po ozdobení a promazání necháme odležet, tím se totiž chuť krému a upečených koleček příjemně propojí a dortíčky získají lahodnou vláčnost.

Oblíbené cukroví připravíme podle názorného videa:

  1. Na těsto potřebujeme 420 g hladké mouky, 40 g kakaa, 140 g cukru moučka, 280 g másla nebo Hery, 80 g mletých oříšků, 1 vejce, trochu citronové kůry a na špičku nože mleté skořice.
  2. Na krém potřebujeme 250 g másla, 3 vejce, 150 g cukru krupice.
  3. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu
  4. Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka a rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Kolečka upečeme v troubě při teplotě 170 °C.
  6. Dále si připravíme krém: Nad párou vyšleháme vejce s cukrem, po vychladnutí je opatrně přidáme do vyšlehaného másla.
  7. Kolečka slepujeme tímto krémem a po vychlazení je namáčíme v čokoládě.
  8. Povrch ještě před ztuhnutím čokolády ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo mandle, či mletými ořechy.

Ořechový krém do išelských dortíčků

Krém do náplně lze připravit také z mletých ořechů.

I když se řadí išelské dortíčky mezi pracnější cukroví, výsledná chuť za tu námahu stojí. Určitě budou ozdobou každého svátečního stolu.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky