Časté chyby při přípravě chřestu: Jeho zhořknutí i rozvaření lze snadno předejít
Chřest je znám také pod lidovým pojmem špargl. Jde o zeleninu, na jejíž mírně nahořklé až výrazně kořeněné chuti si pochutnává celý svět. Zásadní je předejít chybám při jeho přípravě, abyste docílili chutného výsledku.
Chutně připravit chřest lze pouhým vařením, ale také zapékáním, smažením či grilováním. Právě díky různým možnostem úpravy si na něm může pochutnat každý - pokud se vyhnete těm nejčastěji se vyskytujícím chybám při jeho přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě chřestu
Chybovat lze už při výběru zeleniny, poté také při její přípravě i tepelné úpravě. S naším výčtem však budete předem vědět, čeho se vyvarovat, abyste si pochutnali.
- Žádné gumové "paličky", chřest musí být co nejčerstvější, tedy pevný a sytě barevný. Jeho špičky musí být taktéž pevné a uzavřené.
- Dlouhé skladování chřestu nesvědčí, proto ho spotřebujte co nejdříve. Možné je krátkodobé uskladnění - chřest zabalte do vlhké utěrky a uložte do lednice.
- Čištění této zeleniny má svá specifika. Zatímco bílý chřest je potřeba celý oškrabat (od hlavičky dolů), aby nebyl hořký, fialový chřest se loupe pouze ve spodní části a u chřestu mladého zeleného se odstraňují pouze výrůstky a zdřevnatělé stonky. Ty nevyhazujte, poslouží k přípravě chřestové polévky.
- Nedobře měkké, rozvařené hlavičky? Chřest vařte nastojato tak, aby špičky nebyly ponořené ve vodě, ale vařily se ve vznikající páře. Také dbejte na správný čas vaření, kdy se bílý chřest vaří po dobu 5–8 minut a zelený zhruba 2–5 minut.
- Pokud nemáte v plánu uvařený chřest ihned podávat a konzumovat, je nutné ho šokově zchladit v ledové vodě. Jen díky tomu si zachová barvu i konzistenci.
- Chřest vždy upravujte pouze do jeho změknutí, abyste nebyli zklamáni jeho nedobrou chutí a kašovitou konzistencí. Na grilu chřestu postačí setrvání po dobu 4–5 minut, zatímco v troubě je upečený do 12 minut.
Tip 1: Do vody na vaření bílého chřestu přidejte trošku cukru pro zmírnění jeho nahořklé chuti, ale i citrónové šťávy, díky které si zachová světlou barvu.
Tip 2: Nejen dřevnaté stonky mají další využití. Stejně tak nevylévejte vodu po vaření chřestu - přidejte do ní tvrdé stonky a připravte chutnou chřestovou polévku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nyní už ze zpracování chřestu nemusíte mít obavy. A kdybyste je přeci jen měli, přípravou zeleného chřestu vás provede názorný videorecept z naší dílny:
Komentáře