Časté chyby při smažení cibulky: Někdy stačí jen odběhnout a už ji nezachráníme
Smažená cibulka je součástí mnoha pokrmů - gulášů, luštěnin, zapékaných brambor, orientálních směsí. Nadrobno pokrájená cibulka je sladká, křehká a ochutí každé jídlo, do kterého se přidá.
Krájení a smažení cibulky se zdá jako nejjednodušší činnost v kuchyni - ale opak je pravdou. Hlavně začínající kuchařky nevystihnou čas, kdy mají pánev s cibulí stáhnout z plotny a musí ji připálenou vyhodit. Poradíme vám s přípravou:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou časté chyby při smažení cibule
Cibuli oloupeme, opláchneme pod studenou vodou a osušíme:
- Nestejnoměrně propečená cibule vznikne nasekáním cibule na různě velké kousky - je důležité dodržet stejný tvar - kostičky, nudličky, proužky...
- Cibule není křupavá - pravděpodobně jsme ji vložili do chladného tuku a ona pustila vodu. Vkládejme ji do rozpáleného ghí, sádla nebo oleje.
- Několik odstínů hnědé vznikne hlavně na okrajích pánve - je důležité cibuli neustále míchat, aby se opékala stejnoměrně.
- Cibule rychle hnědne - odstavíme pánev, ztlumíme teplotu na střední polohu a cibulku dosmažíme. Hodně tmavé okraje odsoudí cibuli k vyhození.
- Příliš tmavá cibule musí do koše. Je hořká a zkazila by nám celé jídlo. Pánev z plotny odstavíme, když je cibule světle hnědá.
Smaženou cibuli využijeme např. k dochucení zeleninových krémových polévek.
Komentáře