Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky jsou oblíbenou plodovou zeleninou, podobně jako rajčata nebo papriky. Na teplotu jsou o něco náročnější než rajčata, ale co mají společné je, že obě tyto rostliny jsou náchylné k houbovým chorobám. A právě zalévání je činnost, která má na zdraví okurek podstatný vliv.

Okurky milují teplo, v teplejších oblastech je můžeme pěstovat ve volné půdě, v chladnějších lépe prospívají ve skleníku nebo fóliovníku. Rostlinám se také výborně daří na vyvýšených záhonech. Pěstujeme větší salátovky, které se sklízí méně často, a malé nakládačky, které v době sezóny sklízíme i každý den. Oblíbené jsou také hadovky - tento typ okurek je zvlášť náročný na prostor. Správné zalévání je důležité pro všechny typy okurek.

Jak správně zalévat okurky

Máme pro vás několik osvědčených rad:

  • Okurky zaléváme pravidelně a soustavně. Neprospívají jim velké výkyvy v zalévání. Sucho jim škodí, okurky pak nenarůstají, někdy i hořknou. Okolí okurek nesmí být ani přemokřené - příliš vláhy vyhovuje plísním a také slimákům, kteří si rádi pochutnávají i na okurkách. Rostliny stačí zalévat jednou za dva až tři dny - při horkém počasí častěji, při chladnějším méně často. 
  • Okurky zaléváme ke kořenům, ideální je kapková závlaha. Listy zbytečně vodou nepoléváme, abychom nepodporovali šíření houbových chorob. Zálivka by měla být důkladná, nejenom povrchová. 
  • Porost musí být vzdušný, okurky vyséváme (nebo vysazujeme) v dostatečném sponu a vyvazujeme k oporám. Důležité je také jejich zaštipování. Vzdušný porost po dešti nebo zálivce rychle proschne. Skleníky a fóliovníky často větráme.
  • Okurky zaléváme obvykle brzy ráno, aby výhony a listy okurek co nejdříve proschly. Večerní zálivka pro okurky není příliš vhodná, rostliny po ní zůstanou celou noc ve vlhku a noční odpařování probíhá jen pomalu.
  • Na zalévání je nejvhodnější dešťová nebo alespoň odražená voda. "Ledová" voda přímo ze studny nebo kohoutku není vhodná, naopak je ideální vlažná voda.
Můžete také využít následující videorecept a zavařit si výborné okurky s nálevem z Deka - takto jednoduše zavářely okurky i naše babičky.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více