Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata mají velkou oblibu mezi zahrádkáři, protože na malé ploše poskytnou bohatou úrodu velmi chutných plodů, které mají v kuchyni bohaté uplatnění. Vybereme si odrůdy, které nám nejvíce vyhovují. Výběr je velký a možností je mnoho. Poradíme, jak rajčata zalévat, aby přinášely dobrý užitek.

Rajčata mají vyšší nároky na půdu - stejně jako další plodová zelenina potřebují dostatek výživy. Náročná jsou také na teplotu, proto je do volné půdy vysazujeme teprve když pomine nebezpečí ranních mrazíků (obvykle v druhé polovině května). A v neposlední řadě rajčata potřebují také dostatek pravidelné vláhy. Když nároky rajčat splníme, můžeme se těšit na bohatou úrodu krásných a chutných plodů.

Jak rajčata zalévat

Máme pro vás několik tipů, které by se mohly hodit především začátečníkům:

  1. Dostatek vláhy rajčata potřebují bezprostředně po výsadbě, aby se rostliny dobře ujmuly a zakořenily. Rajčata raději nevysazujeme při příliš horkém počasí, aby se vláha rychle neodpařovala.
  2. Poté zálivku snížíme, protože v další fázi nám jde o to, aby rajčata vytvořila co nejkvalitnější kořenový systém. To se podaří, když se budou muset trochu snažit z půdy získat vláhu.
  3. V době květu a tvorby plodů je zálivka pro rajčata velmi důležitá, a to zvlášť při suchém a teplém počasí. Než je zalévat každý den trochu, raději je zalijeme jednou za dva až tři dny důkladně.
  4. Co je především při zálivce důležité? Zalévat rostliny ke kořenům a zbytečně nepolévat listy (s výjimkou různých léčivých zálivek), ani ty spodní. Je to prevence houbových chorob, ke kterým jsou rajčata náchylná. Žloutnoucí spodní listy raději odstraníme.
  5. K zálivce je nejvhodnější dešťová voda, případně alespoň voda odstátá. Příliš studená voda je nevhodná. Zaléváme obvykle včas ráno. Polední zálivka se rychle odpaří, proto není příliš vhodná.
  6. Rajčata, která pěstujeme v nádobách nebo pytlích, je potřeba zalévat častěji, obvykle každý den, protože se vláha rychle odpařuje. 
  7. Pravidelnou zálivku ke kořenům potřebují také rajčata pěstovaná ve fóliovníku nebo skleníku. Porost by ale rozhodně neměl být přemokřený. Mezi zálivkami by měla zemina oschnout.
  8. Potřebu zálivky snižuje zamulčování rostlin (např. slámou). Vláha se pak tak rychle neodpařuje.
  9. Při deštivém a teplém počasí mohou začít plody rajčat praskat. V takovém případě je co nejdříve spotřebujeme, jinak se v prasklinách plodů často začnou objevovat houbové choroby.
  10. Nepřeháníme to se zaléváním v době dozrávání plodů, aby rajčata nebyla příliš vodnatá.
Rajčata jsou velmi chutnou zeleninou, která se v naší kuchyni uplatní především zasyrova, ale také do tepelně upravených pokrmů. Jedno z nejoblíbenějších rajčatových jídel je lečo. Kromě toho, že si lečo dopřáváme v průběhu léta, část můžeme také zavařit na zimu. S postupem poradí následující video:
Máte ještě další rady, jak zalévat rajčata? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře pod článkem.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více