Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 chyb při přípravě dušené kapusty: Dbejte na správnost jejího dušení i ochucení
Zdroj: Toprecepty

Kapusta má své odpůrce i ty, kteří na ni nedají v žádném případě dopustit. Pokud patříte do první skupiny, jistě vás bude zajímat, jakých chyb se při její přípravě lze dopustit a jak se jim včas vyhnout. S tím vám rádi poradíme.

Dušená kapusta představuje dokonale tvárnou přílohu, kterou lze nejrůznějšími způsoby a ingrediencemi obměňovat. Na své si tak může přijít každý, proto by bylo předčasné ji zhodnotit na základě zkušeností ze školních jídelen. Dejte jí šanci.

Chyby při přípravě dušené kapusty

Na následujících řádcích vám objasníme, jakých chyb se kuchtíci často dopouštějí při přípravě této přílohy. Stejně tak vám ale poradíme, jak na tyto chyby vyzrát.

  1. Vybírejte pouze čerstvé, pěkné, pevné a nepoškozené hlávky kapusty. Pochybná kvalita je první a zásadní chybou při přípravě jakéhokoliv pokrmu.
  2. Kapustu je potřeba pečlivě obrat od horších listů, očistit ji, omýt a nakrájet. S krájením si hlavu dělat nemusíte, na rozdíl od zelí ji stačí nakrájet nahrubo.
  3. Jak již název napovídá, kapusta potřebuje dušení. Díky tomu krásně změkne a získá požadovanou konzistenci. Nepodceňujte tento krok ani jeho dobu. Syrová či nedovařená hlávková kapusta není vhodná ke konzumaci, pozor na to.
  4. Správné zahuštění není jen nudnou frází. Abyste si na kapustě pochutnali, je potřeba ji vhodně zahustit, ať už nastrouhanou bramborou, nebo poprášením moukou. U mouky mějte na paměti, že je potřeba ji provařit, aby nebyla cítit.
  5. Kapusta je známá svou variabilitou, která se mimo jiné skrývá za téměř neutrální chutí. I v tom však lze najít chybu. Kapustu je potřeba správně a dostatečně ochutit, aby nebyla mdlé chuti. Vsaďte na sůl, pepř, bylinky nebo česnek.

Na jaký způsob máte kapustu nejraději? Využít ji lze nejen jako přílohu, ale i do karbanátků. Do kapustových listů bez problému zabalíte masovou náplň, růžičková kapusta je zase úžasnou ingrediencí do polévky či nastavované bramborové kaše.

Pro inspiraci vám přinášíme názorný videorecept na dušenou kapustu na slanině:

Komentáře

Další tipy a triky