Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina má ráda teplo, zvláště plodová, když je však tepla příliš, zemina vysychá, rostliny jsou žíznivé a přehřáté, snadno začnou zasychat, stagnují v růstu. Dostatek vláhy je pro ně během horkých dnů nezbytností. Začátečníkům poradíme, jak zalévat efektivně.

Rostliny potřebují slunce, živiny a také vodu. Déšť nám péči o ně usnadní, ale zároveň se s deštivým počasím zvyšuje riziko šíření houbových chorob. Správná zálivka má svá pravidla, která by měli znát i začínající pěstitelé.

Jak zalévat efektivně

Při zalévání se řiďte počasím a berte ohled na typ půdy na vaší zahradě. Jílovitá půda vysychá pomaleji, písčitá rychleji. Máme pro vás několik tipů pro správné, efektivní a úsporné zavlažování:

  1. Po výsadbě je častá zálivka nutná, a to až do ujmutí rostlin. To samé platí pro letní výsevy. Bílá netkaná textilie snižuje odpařování, proto je dobré ji využívat.
  2. Zálivku provádějte ráno nebo večer, tehdy je odpařování nižší a voda má šanci dostat se co nejlépe ke kořenům zeleniny.
  3. Využití dešťové vody je pro zahradu ideální, je měkká, neobsahuje chlór a navíc je zdarma.
  4. Vodu ze studny je vhodné nechat před zaléváním odstát a zahřát - napusťte ji do sudu a později zalévejte pomocí konví, zvlášť zeleninu ve sklenících a fóliovnících chraňte před teplotními šoky během horkých dnů.
  5. Vhodnější je sice méně častá, ale vydatná zálivka, která se dostane až ke kořenům. Některým rostlinám lépe vyhovuje častější zálivka, která nemusí být tak vydatná např. saláty. Začínající pěstitelé někdy povrch půdy jen lehce pokropí, to však nestačí, raději proto zkontrolujte, jak hluboko se vláha dostala.
  6. Zálivka ke kořenům (ne na listy) je důležitá především u plodové zeleniny, hlavně u okurek, rajčat, cuket a patizonů. Ke kořenům je vhodné zalévat i vzrostlý hrášek. Zálivkou ke kořenům snižujeme riziko houbových chorob.
  7. Zálivka před deštěm má také smysl, půda pak lépe vsákne vláhu.
  8. Kyprá a okopaná půda je důležitá, po tvrdém povrchu vláha stéká a odtéká pryč, ale do nakypřené půdy se snadno vsakuje.
  9. Když u jednotlivých rostlin vytvoříte prohlubně, voda k nim bude lépe stékat a její využití bude vyšší.
  10. Mulčování snižuje odpařování, můžete použít ještě před výsadbou černou textilii nebo během výsadby k zelenině přidávat přírodní mulč např. posekanou a trochu proschlou trávu nebo slámu.  
  11. Ani příliš vláhy zelenině neprospívá, rostliny mohou od kořenů začít zahnívat (např. salát), porosty jsou náchylné k houbovým chorobám
  12. Kapková závlaha je zajímavým a úsporným řešením. Voda se pak dostává přímo ke kořenům rostlin - nezaléváte místa, která to nepotřebují. 

K zalévání používejte buď konev (s postřikovačem nebo bez) nebo hadici s postřikovačem, případně hledejte úspornější řešení (kapková závlaha), aby se voda dostala opravdu jen ke kořenům, kde je nejdůležitější.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli