Jak používat čerstvé fíky? Lahodně sladké ovoce vnáší exotiku do naší kuchyně
Fíky mají typickou sladkou chuť. V sušené podobě jsou dobře známé, ale ochutnat můžete i čerstvé. Setkáte se s nimi buď na dovolené, koupíte si je nebo sami vypěstujete. V teplejších oblastech se jim dobře daří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čerstvé fíky k jídlu
- Plody hruškovitého tvaru mají uvnitř malou dutinku a jsou pokryté tenkou slupkou.
- Zbarvení slupky se liší podle jednotlivých odrůd.
- Plody stačí umýt a utrhnout z nich stopku.
- Slupka se obvykle neloupe a je vhodná k jídlu. Pokud vám ale připadá tuhá, buď ji oloupejte nebo z ní vnitřek vyberte lžičkou (podobně jako u kiwi).
Kupujete fíky?
Vybíráte fíky při nákupu?
- Kupte si měkké a na pohled zdravé plody, s příjemnou vůní.
- Brzy je spotřebujte, protože v ledničce vydrží nejvýše 2–3 dny a čerstvé jsou nejlepší.
- Před konzumací plody velmi dobře umyjte, možná byly stříkané.
Využití čerstvých fíků v kuchyni
Fíky můžete jíst "jen tak", ale máme pro vás ještě několik dalších tipů na jejich využití:
- Fíky nakrájené na plátky jsou skvělé ke zdobení sladkých jídel např. pohárů, jogurtových misek, kaší a nákypů.
- Můžete jimi zdobit i slaná jídla na talíři, chlebíčky, jednohubky, obložené talíře.
- Fíky jsou výtečné v kombinaci s různými sýry a hodí se do zeleninových salátů. Vyzkoušejte je např. s kozím sýrem a rukolou.
- Sklidili jste hodně fíků? Můžete z nich uvařit marmeládu nebo džem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 23 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak pěstovat fíkovníky? Na osluněných vyhřátých místech se jim bude dařit i u nás
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Komentáře