Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patizon poskytuje bohatou úrodu tykví diskovitého tvaru. K jídlu ho připravujeme podle podobných receptů jako cukety, jeho chuť je však přece jen trochu odlišná. Nejlepší jsou mladé a jemné plody, které není potřeba loupat a zbavovat tuhých semen.

Patizony sklízíme včas, dokud jsou plody jemné a jejich slupka měkká. Takové kusy stačí jen zbavit konečků a zpracovat. Využijeme obdobné recepty jako při zpracování cuket. Patizon je výborný usmažený v trojobalu, můžeme ho také dusit, plnit, zapékat v troubě i přidávat do jídel typu lečo.

Jak připravit patizon k jídlu

Pokud má patizon tužší slupku a semena, bude jeho příprava k jídlu trochu náročnější, s naším videem to ale půjde snadno.

  • Patizon rozkrojte, odstraňte mu oba konečky a nakrájejte ho na plátky.
  • Z větších patizonů je potřeba oloupat tužší slupku
  • Semínek se snadno zbavíte, když plátky rozpůlíte a jejich vnitřek vykrojíte.

Podívejte se také, jak připravit báječné řízky z patizonu, výbornou chuť jim dá koření a můžete přidat také trochu česneku.

 

Komentáře

Další tipy a triky