Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana je oblíbenou ingrediencí v mnoha omáčkách, polévkách i dalších pokrmech. Její přidání dokáže jídlu dodat jemnost a krémovou texturu. Někdy se však stane, že se smetana srazí a pokazí tak výslednou chuť i vzhled jídla.

Jak zajistit, aby smetana zůstala hladká a spojila se s ostatními ingrediencemi? Existují osvědčené triky, jak sražení smetany předejít, a dosáhnout tak dokonalé konzistence omáčky i polévky. V tomto článku nabízíme několik osvědčených tipů.

Jak předejít sražení smetany

Smetana s vyšším obsahem tuku je stabilnější a méně náchylná k srážení. Zatímco smetana s nízkým obsahem tuku se může srazit snadněji, tučnější smetana (například smetana na vaření) je stálejší a méně náchylná k této nežádoucí reakci. 

  • Smetanu je dobré před přidáním do omáčky nebo polévky trochu ohřát. Zároveň ji přidávejte postupně a za stálého míchání. Pokud přidáte smetanu naráz, může to způsobit, že se její bílkoviny srazí a vznikne hrudkovitá textura.
  • Omáčku či polévku se smetanou už nevařte. Je-li to však potřeba, vařte ji na mírném ohni. Vaření při vysoké teplotě může způsobit, že se smetana oddělí a vzniknou v ní nehezké hrudky.
  • Do smetany také můžete přidat trochu cukru.

Aby se smetana nesrazila v omáčce nebo polévce, stačí se držet několika jednoduchých pravidel. Pomalu ji do pokrmu přilévejte, ohřívejte ji před použitím a vybírejte smetanu s vyšším obsahem tuku. S těmito tipy se vám určitě podaří vytvořit hladkou a krémovou omáčku nebo polévku, která potěší vaše chuťové pohárky.

Komentáře

Další tipy a triky