Časté chyby při vaření omáček: Nejčastěji to je hořký základ, sražená smetana nebo špatný postup při dušení masa
Omáčka je hustá tekutina, připravovaná spolu s jídlem nebo s ním podávaná. Většinou jde o vývar z masa, ale známé jsou i omáčky se zeleninou, které tekutině dávají hustotu a výraznou chuť. Jak se vyvarovat chyb při přípravě omáček?
Maso bez omáčky si už nedovedeme představit. Svíčková, koprová, rajská, křenová nebo houbová omáčka se staly stálicemi našich kuchyní. Je to klasika, kterou nás učí maminky a babičky. Pořád je ale co se učit. Poradíme vám, jaké chyby při jejich přípravě můžete udělat a jak se jich vyvarovat.
Masové omáčky
Omáčky k masu připravujeme osmažením základu, opečením masa a redukcí tekutiny:
- Při smažení cibule musíme dát pozor, abychom ji nepřipálili, zhořkla by.
- Při restování masa dbáme na to, aby bylo zprudka opečené ze všech stran.
- Pozor na mletou papriku - pokud ji budeme dlouho smažit, bude hořká.
- Tekutinou musíme podlít maso jen částečně, jinak se bude vařit, nikoliv dusit.
- Při podlévání vínem je nutné ho nejdříve odpařit, než přidáme vodu.
- Omáčku nezahušťujeme velkým množstvím mouky, jinak bude kašovitá.
Smetanové omáčky
Smetanu přidáváme buď k masovému základu nebo si připravíme bešamel:
- Do smetanové omáčky bez masa - bešamel - patří jíška s mlékem, ne s vodou.
- Mouku rozmícháme v trošce mléka, lépe se rozvaří než v husté smetaně.
- Smetanu do omáčky nepřidáváme hned na začátku, ale až ke konci varu.
- Octem ochutíme smetanovou omáčku až po odstavení jídla, aby se nesrazila.
- Při vaření kuřete odstraníme kosti ještě před přidáním smetany.
Omáčky se zeleninou
Kořenovou zeleninu je lepší nastrouhat, pokud ji budeme mixovat:
- Kořenová zelenina (mrkev, celer) je chutnější, když se osmahne na tuku.
- Rajčata musíme oloupat, aby v jídle nebyly slupky.
- Pokud zeleninu do omáčky mixujeme, musíme vyndat maso.
- Při mixování omáčky je nutné odstranit bobkový list a celé koření.
- Pálivé nebo hořké papriky pokazí jídlo - ochutnáme je raději předem.
Snad jsme vám poradili nějaké vychytávky při přípravě omáček a možná jste si uvědomili, jaké chyby při jejich vaření nejčastěji děláte. Podívejte se na naše video - víte, jak se správně připravuje svíčková omáčka?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Znáte všechny typy smetany a víte, na co je použít? Jaká se hodí na zahuštění omáček a která do studené kuchyně?
Vaření, pečení a dušení masa: Jak se vyvarovat nejčastějších chyb při tepelné úpravě
Komentáře