Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát lze pěstovat z přímého výsevu, ale častější je výsadba předpěstovaných sazenic. Pro předpěstování využijeme skleníky nebo fóliovníky, sazenice rozsadíme včas a nenecháváme je přerůstat. Salát je báječná a lahodná zelenina - při dobré péči jsou jeho listy svěží, křehké, s příjemnou chutí.

Hlávkový salát je výborným základem salátů a báječně se hodí ke zdobení jídel studené i teplé kuchyně. Skvělé je, že si tuto oblíbenou zeleninu snadno vypěstují i začínající zahrádkáři. Podstatné je vědět, co salát potřebuje, a pak mu to dopřát.

Sazenice salátu si buď sami předpěstujeme ze semínek nebo koupíme. Ideální je opakovaný výsev semínek (v čtrnáctidenních intervalech) do krytých prostor a pak postupná výsadba menšího množství salátů, abychom sklizní pokryli co nejdelší období. Začátečníkům by mohlo pomoci několik rad.

  1. Před výsadbou dobře připravíme záhon - zeminu nakypříme a pečlivě odplevelíme. Vhodné je přidat dobře uleželý kompost, případně přihnojit NPK během růstu. Salátu vyhovuje osluněné a záhřevné stanoviště. Nesnáší kyselou, zamokřenou nebo suchou půdu. 
  2. Salát můžeme pěstovat opakovaně na stejném stanovišti, nehrozí jednostranné vyčerpání živin ani zvýšený výskyt chorob nebo škůdců. 
  3. Výsadba musí být mělká - sazenice dáváme na záhon tak, aby se jejich srdéčka nedostala pod úroveň půdy.
  4. Obvyklý spon výsadby je 25 x 30 cm. Hustší výsadby včas protrháváme - některý salát sklidíme dříve, jiný necháme dorůstat. Osvědčená je kombinace hlávkového salátu s kedlubnami. Po sklizni salátů budou mít kedlubny více místa k růstu. 
  5. Pokud vysazujeme na venkovní záhony sazenice, které jsme si ve skleníku nebo fóliovníku sami předpěstovali, včas před výsadbou (asi týden) je otužujeme zvýšeným větráním. Otužilé sazenice jsou poměrně odolné proti nízkým teplotám a nepoškodí je ani mírný mrazík
  6. Tip: Časně na jaře vysazujeme salát do skleníku nebo fóliovníku a jakmile se oteplí, často větráme - přílišné teplo salát nesnáší. Při venkovních výsadbách saláty přikryjeme bílou netkanou textilií, aby měly větší tepelnou pohodu.

Zeminu kolem salátů během jejich růstu často kypříme a odplevelujeme. Salát pravidelně zavlažujeme, ale vyvarujeme se přemokření, aby hlávky nezačaly zahnívat. Jakmile se hlávky začnou tvořit, salát zaléváme tak, aby se do nich nedostala voda - tzn. zaléváme pouze okolí rostlin.

Pro kvalitní výpěstky je potřeba zvolit správné odrůdy salátů, řídíme se podle informací na sáčcích se semínky. Některé odrůdy jsou vhodné k časnému rychlení a jarnímu venkovnímu pěstování, jiné se hodí k letnímu pěstování. Jarní saláty pěstované v létě nevytvářejí pěkné hlávky a vybíhají brzy do květu.

Na sklizeň a zpracování salátu se nalaďte s následujícím videoreceptem:

Zdroj: Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě, Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Miloslav Ryšán - Začínáme zahrádkařit

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli