Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohanková mouka je skvělou surovinou pro domácí pečení. Vyzkoušejte oblíbené recepty na chléb, lívance a palačinky
Zdroj: Top recepty

Pohankovou mouku lze používat místo pšeničné mouky. Je vhodná na pečení chleba, dalamánků a drobného sladkého pečiva. Lze ji použít k zahušťování. Připravujeme z ní palačinky, lívance a přidáváme ji do bramboráků. Hodí se do knedlíků a těstovin.

Pohanková mouka v naší kuchyni

Kromě toho, že je pohanková mouka výživná a zdravá, je i bezlepková - proto je ceněnou surovinou pro přípravu bezlepkových jídel. Mouka se získává namletím z pohankových krup. Pokrmům dává tmavší barvu a lehce oříškovou chuť

Chléb s pohankovou moukou

Podle následujících receptů upečeme chleby, ve kterých pohanková mouka tvoří buď jen určitý podíl nebo celkové množství použité mouky. Poslední recept, který obsahuje pouze pohankovou mouku, je bohatě vylepšen semínky. Přidává se do něho psyllium a těsto musí být připravené dostatečně dlouho před pečením (až 36 hodin).

Přílohy z pohankové mouky

Z pohankové mouky připravujeme domácí knedlíky a halušky. Jako jednoduchou přílohu si můžeme koupit pohankové těstoviny. Použijeme je běžným způsobem. Jsou tmavší a mají zajímavou výraznější chuť. Mouka z pohanky je surovinou, kterou používáme obdobně jako mouku běžnou. 

Palačinky z pohankové mouky

Ve Francii se z pohankové mouky pečou tradiční palačinky, sladké i slané. Pokud použijeme pouze pohankovou mouku, palačinky nebudou obsahovat lepek. Na talířích tyto tmavší palačinky plníme buď nasladko nebo naslano např. špenátovo-sýrovou náplní.

Lívance z pohankové mouky

Z pohankové mouky snadno usmažíme oblíbené sladké lívance. Mouka dává těstu dobrou soudržnost i vůni. Hodí se i do slaných těst. Když ji použijeme do bramboráků, můžeme vynechat vajíčko. Jen musíme počítat s tím, že pohanka má "svou" specifickou chuť.

Sladké dobroty z pohankové mouky

Pohanková mouka nám dává mnoho možností sladkého pečení. Můžeme z ní upéct pohankové muffiny a různé drobné pečivo. Velmi často pohankovou mouku používáme současně s vlašskými ořechy, ke kterým se svou chutí velmi dobře hodí. 

Kromě pohankové mouky využijeme v kuchyni také celou pohanku. Její použití je velmi univerzální a snadné. Pohanku obvykle jen uvedeme do varu a pak necháme pod pokličkou dojít

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky