Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření dává našim jídlům správnou chuť a vůni, proto musí být voňavé, kvalitní a suché. Při správném uložení si zachová svou kvalitu déle než ve vlhkém nebo jinak nevhodném prostředí. Pro začátečníky jsme vybrali osvědčené a důležité rady, které se vyplatí mít na paměti.

Začínající hospodyňky někdy chybují, a než se naučí zacházet s různými surovinami hospodárně a efektivně, leccos přijde nazmar a znehodnotí se. Výhodou je, když si různé rady osvojíme co nejdříve, abychom dobře využili vše, co máme k dispozici.

Jak skladovat koření

Koření potřebujeme mít vždy po ruce, ale zároveň by způsob skladování neměl zbytečně zkracovat jeho trvanlivost.

  1. Koření skladujeme na suchém a tmavém místě. Chráníme je před přímým světlem, aby si zachovalo barvu a chuť.
  2. Zabezpečíme ho před vlhkem, nikdy by nemělo být umístěné hned u sporáku, aby nebylo zbytečně vystavené vlivům páry.
  3. Vhodná skladovací teplota je cca 15–25 °C. Koření nevystavujeme přílišnému teplu - neskladujeme ho v blízkosti tepelných zdrojů (kamna, sporák, topení). 
  4. Výhodné je skladování ve skleněných šroubovacích skleničkách, každý druh označíme názvem.
  5. Výborné jsou také keramické nádobky, pokud mají těsný uzávěr.
  6. Celé koření má delší trvanlivost než mleté. Pokud pro nás mletí není složité, umeleme si koření sami, jeho chuť je pak velmi dobrá.
  7. Častou chybou, která vede postupně ke znehodnocení koření, je otvírání sáčků nebo skleniček nad párou při dochucování jídel. Koření pak zvlhne a ztrácí kvalitu.
  8. Otevřené sáčky s kořením je potřeba vždy dobře uzavřít, jednoduchou pomocí jsou gumičky, dobře poslouží klipsy.
  9. Příliš aromatické druhy, které mohou ovlivnit své okolí, raději skladujeme odděleně. Zvlášť je také vhodné mít koření pro sladkou a slanou kuchyni.
  10. Koření průběžně kontrolujeme a pokud se nám některé nezdá, raději je vyhodíme.

Teprve koření dává mnoha jídlům tu správnou chuť. Netýká se to zdaleka jen omáček, ale takřka všeho, co přichází na náš stůl. Z našich jídel tak můžeme vykouzlit báječné dobroty, na které se všichni těší a později rádi vzpomínají.

Co třeba taková rajská omáčka? Miluji ji děti i dospělí. A víte, jaké koření v ní nesmí chybět?

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli