10 tipů pro správné skladování koření: Naše babičky nám dobře radily
Koření dává našim jídlům správnou chuť a vůni, proto musí být voňavé, kvalitní a suché. Při správném uložení si zachová svou kvalitu déle než ve vlhkém nebo jinak nevhodném prostředí. Pro začátečníky jsme vybrali osvědčené a důležité rady, které se vyplatí mít na paměti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat koření
Koření potřebujeme mít vždy po ruce, ale zároveň by způsob skladování neměl zbytečně zkracovat jeho trvanlivost.
- Koření skladujeme na suchém a tmavém místě. Chráníme je před přímým světlem, aby si zachovalo barvu a chuť.
- Zabezpečíme ho před vlhkem, nikdy by nemělo být umístěné hned u sporáku, aby nebylo zbytečně vystavené vlivům páry.
- Vhodná skladovací teplota je cca 15–25 °C. Koření nevystavujeme přílišnému teplu - neskladujeme ho v blízkosti tepelných zdrojů (kamna, sporák, topení).
- Výhodné je skladování ve skleněných šroubovacích skleničkách, každý druh označíme názvem.
- Výborné jsou také keramické nádobky, pokud mají těsný uzávěr.
- Celé koření má delší trvanlivost než mleté. Pokud pro nás mletí není složité, umeleme si koření sami, jeho chuť je pak velmi dobrá.
- Častou chybou, která vede postupně ke znehodnocení koření, je otvírání sáčků nebo skleniček nad párou při dochucování jídel. Koření pak zvlhne a ztrácí kvalitu.
- Otevřené sáčky s kořením je potřeba vždy dobře uzavřít, jednoduchou pomocí jsou gumičky, dobře poslouží klipsy.
- Příliš aromatické druhy, které mohou ovlivnit své okolí, raději skladujeme odděleně. Zvlášť je také vhodné mít koření pro sladkou a slanou kuchyni.
- Koření průběžně kontrolujeme a pokud se nám některé nezdá, raději je vyhodíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Teprve koření dává mnoha jídlům tu správnou chuť. Netýká se to zdaleka jen omáček, ale takřka všeho, co přichází na náš stůl. Z našich jídel tak můžeme vykouzlit báječné dobroty, na které se všichni těší a později rádi vzpomínají.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře