Jak správně sušit houby? Uchovejte si jejich báječnou chuť na celý rok
Na houbařskou sezonu nedočkavě čekáme, houbaření je nejen skvělým způsobem, jak si vylepšit jídelníček, ale také báječným dobrodružstvím. K houbaření patří i příjemná procházka, a když se na výpravě zadaří, tak je důležité houby správně zpracovat.
Sušení je jednoduchý a spolehlivý způsob uchovávání hub. Správně usušené houby jsou trvanlivé, skladné a snadno použitelné. K sušení se hodí především hřibovité houby, a to hlavně hřib pravák, ale skvělé jsou i suchohřiby, žampiony, václavky a růžovky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sbírat houby
Máme pro vás několik tipů.
- Na houbaření nosíme malý nožík, abychom houby mohli rovnou očistit od jehliček a různých nečistot.
- Sbíráme pouze houby, které bezpečně poznáme.
- Houby sbíráme do košíků, nedáváme je do igelitových tašek, aby se nezapařily.
Jaké houby sušit
K sušení se hodí houby, které v sobě nemají příliš vody. Sušíme pouze takové houby, které spolehlivě poznáme. Před sušením je dobře očistíme a zbavíme poškozených částí. K sušení se hodí pouze zdravé houby, ale červivé, plesnivé a příliš staré houby vyhodíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit houby
Sušení je jednoduchá a stará metoda konzervace. V dnešní době při sušení oceníme skvělé elektrické sušičky.
- Houby před sušením pouze očistíme nožíkem nebo štětečkem, neumýváme je vodou.
- Očištěné houby nakrájíme na plátky (cca 4 mm) a hned poté je rovnáme do sušičky nebo na rozložený bílý papír.
- Houby musí být jen v jedné vrstvě, aby dobře proschly.
- Vhodnou teplotou k sušení je 40–50 °C.
- Doba sušení závisí na druhu hub i na velikosti a tloušťce jednotlivých kousků, během sušení houby otáčíme.
- Správně usušené houby při dotyku chrastí, jsou křehké a snadno se lámou.
- Uložíme je do čistých a suchých sklenic, uzavřeme je šroubovacím víčkem, sklenice popíšeme a uložíme je na suché, chladné a temné místo.
- Sušené houby před použitím namočíme do vody nebo mléka, a to nejlépe na 2 hodiny. Poté houby používáme jako čerstvé.
- Tip: Správně usušené houby můžeme rozmixovat na jemný houbový prášek, který je skvělým dochucovadlem našich jídel.
Houby jsou velmi chutné a dokáží vylepšit celou řadu našich jídel. Hodí se do polévek, omáček a gulášů. Můžeme je zapékat, smažit v trojobalu nebo na kmíně. Nejoblíbenější jsou hřibovité houby, bedle, kuřátka a mnoho dalších.
Výbornou houbovou omáčku si můžete uvařit podle následujícího receptu.
Komentáře