Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat mátu? Vytrvalá bylina všech chutí a různých podob se snadno množí a daří se jí i v květináči
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Když se řekne máta, naskočí možná každému úplně jiný obrázek, dalo by se skoro říci jiná rostlina. Nejen milovníci bylinkových zahrádek a zkušení kuchaři si jistě všimli, že tato bylina má spousty podob. Jaké se tedy nejčastěji pěstují u nás a jak o tuto léčivku na zahradě pečovat?

Máta jako vytrvalá bylina, skoro až nezmar

Mátám se daří téměř všude, není problém ji nechat růst v květináči či v truhlíku na balkoně i okenním parapetu, i v kdejakém koutě na zahradě. Nemusí být vyloženě v bylinkovém záhonku, dokáže totiž skvěle plnit funkci výplňové rostliny v podrostu stromů či dokonce v okrasném květinovém záhoně. Umí se totiž skvěle rozrůstat a potlačit tak ostatní pěstované bylinky. Pokud mátě nechcete dovolit se rozrůstat do všech stran, nechte ji třeba v květináči, který zakopete na určené místo v bylinkovišti. Máty však nemají jedno stanoviště v oblibě dlouhou dobu, je vhodné je přesazovat po třech až čtyřech letech, nebo jim alespoň dodávat novou zeminu. 

Mnoho podob máty

Máty nejsou typicky vyšlechtěnou rostlinou. Vyvíjely se spontánně nekontrolovatelným křížením různých forem planě rostoucích mát. Právě pro snadné křížení se uvádí, že je jich 15-25 druhů a ještě desítky kultivarů k tomu.
Někdy tedy není možné ani určit druh, a proto se označují podle vůně, kterou daná rostlina vydává.
Máta tak může mít příchuť jahod, banánů, ananasu, pomerančů, hroznového vína, čokolády či mandarinek nebo citronů apod. Máta dostává název podle místa, kde se vyskytuje - lisabonská, japonská, švýcarská apod. 
Nejčastěji jsou u nás k vidění máty typu Mitcham (s natí a listy lehce do fialova). Multimentha se zelenými listy a výraznou žilnatinou nebo Marocan s výraznou mentolovou chutí, a nejčastěji využívanou do nápoje mojito.

Máta jako léčivka

Sklízí se olistěná nať na začátku kvetení, a to za pěkného počasí (nejlépe odpoledne). Seřízneme rostlinu cca 10 cm nad zemí a rostlina opět doroste. Sklidit se tak dá určitě dvakrát do roka. Otrháme listy a nepoškozené se následně suší při teplotě 35 °C nebo rozložené na sušicím sítě ve stínu.  

Máta má typicky vůni po mentolu a chutná chladivě ostře. V lidovém léčitelství máta využívá na problémy žaludečního a trávicího původu. Zevně se používá k inhalacím, do balzámů určených k mazání svalů či k ústní hygieně. Velké uplatnění má i v potravinářském průmyslu. Sami ji můžete využít k výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů pro letní osvěžení.  

Jak množit mátu?

Můžete si jednoduše zakoupit sazenici v zahradnictví, ovšem máta je nezmar a toho se dá využít při přesazování. Stačí vám kousek rostliny (kořenové výhonky) a mátu si jednoduše přesadíte.
Odkopněte si ji tedy u sousedů, zasaďte na požadované místo (občas zalijte) a uvidíte, že se krásně chytne. Nevhodný je tento postup pouze v době kvetení. Pamatujte, že máta má nejradši lehce přistíněné stanoviště, ale i pozici na slunci za podmínky, že tam bude dobře vyhnojeno. 
Náš tip: Máta se přidává i do oblíbeného nápoje mojito.

 

Zdroje informací:
Kniha Léčivé rostliny, Richter-Severa
Kniha Kapesní atlas léčivých rostlin, Jirásek - Starý - Severa
Časopis Naše krásná zahrada, Máta: bylina tisíce vůní, 8/2023 
zahradnictvikrulichovi.cz: Máta peprná 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více