Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné papriky jsou tradičním a oblíbeným pokrmem, který vyvolává vzpomínky na kuchyni našich maminek a babiček. V jednoduchosti je krása a zde to platí dvojnásob - jen papriky, dobře dochucená náplň a vše společně s rajčaty upečeme.

Papriky jsou zeleninou, kterou snadno vypěstujeme na zahrádce, a kromě klasického leča si je můžeme vychutnat i v plněné podobě, kdy papriky poslouží jako "mistička" pro masovou náplň. Nejlepší přípravou plněných paprik je pečení, díky kterému krásně zkřehnou, zvýrazní se jejich chuť a masová náplň zůstane šťavnatá. 

Jak udělat báječné plněné papriky

Plněné papriky se tradičně podávají s rajskou omáčkou nebo se papriky s náplní pečou ve vlastní šťávě, podlité vodou či vývarem (masovým či zeleninovým). Náš recept kombinuje obě oblíbené varianty, a téměř celá příprava se odehrává v troubě, bez míchání a dlouhého stání u plotny. A jak na to?

  • Na 5 porcí plněných paprik potřebujete:  6 světle zelených paprik, 750 g mletého masa, 1 velkou cibuli, 1 vejce, 1 lžíci hořčice, 3 stroužky česneku, trochu strouhanky na zahuštění, 1 větší rajský protlak, 4 větší rajčata a podle chuti sůl, mletý pepř, majoránku a podle potřeby olej. 
  1. Mleté maso v míse osolte, opepřete a smíchejte s jemně nakrájenou cibulí.
  2. Přidejte vejce, hořčici, utřený česnek, majoránku a trochu strouhanky. Dobře směs promíchejte
  3. Papriky omyjte a očistěte - odkrojte vršky a vydlabejte semínka. 
  4. Naplňte je připravenou směsí až po okraj. Pozor však, aby nebyly příliš natěsno; praskly by.
  5. Rozmístěte je vedle sebe do pekáčku, pokapejte lehce olejem a potřete rajským protlakem. 
  6. Rajčata omyjte, nakrájejte na kousky a posypte jimi připravené papriky.  
  7. Pekáč přikryjte alobalem a vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Po 20 minutách podlijte vodou (nebo vývarem) a znovu přikryjte alobalem.
  8. Pečte dalších 40 minut, poté odstraňte alobal a nechte papriky ještě 30 minut dopéct na barvu
  9. Podle konzistence výpeku můžete přilít vývar (vodu) a přidat rajčata s protlakem. 
  10. Plněné papriky podávejte s oblíbenou přílohou a podlité šťávou z výpeku. 

Tyto báječné plněné papričky podle mé babičky si můžete upéct podle našeho videoreceptu, který vás přípravou názorně provede krok za krokem. 

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli