Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí tlapky či pracny jsou výborné cukroví, které s oblibou pekly naše babičky. Svůj specifický tvar získají díky speciálním formičkám. A aby se nám pracny vždy povedly, potřebují formičky před pečením trochu péče.

Pracny pečeme jako jedno z prvních vánočních cukroví, protože potřebují čas na změknutí a rozvonění. Chutnají po oříšcích, skořici, hřebíčku a kakau. Častým problémem při přípravě pracen bývá přilepení k formičce, čemuž lze snadno zabránit. Takto se pracny povedou, krásně se vyklopí a nic nepřijde nazmar. 

Jak zabránit přilepení pracen k formičce

Pokud máme nové formičky na pracny, doporučujeme je před prvním použitím umýt saponátem, krátce vypéct a vymazat tukem. Později o ně pečujeme tak, že je nikdy nedáváme do myčky na nádobí, ani je nevymýváme saponátem. A jak zabránit přilepení pracen? 

  1. Formičky vytřete před pečením mastným papírem (od másla) nebo pomocí štětečku. Je třeba nanést jen tenkou vrstvu tuku. 
  2. Kovové formy navíc vysypte hladkou moukou. Místo toho můžete moukou obalit těsto na pracny před vtlačením do formičky. Poté již nemusíte formy znovu vymazávat, stačí je pomoučit
  3. Po upečení ještě horké pracny otočte dnem vzhůru, aby samy vypadly ven
  4. Po krátkém vychladnutí můžete teplé pracny obalit v cukru

Tradiční a oblíbené pracny si můžete upéct podle našeho podrobného videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme krásné Vánoce. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli