Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

rozmarynaH Kuchařka: rozmarynaH

Doba přípravy: 30 + pečení 2 plné velké plechy Cukroví , Ostatní, Pečené 24 názorů

Suroviny

200 g hladké mouky
167 g másla pokojové teploty
167 g moučkového cukru
80 g lískových oříšků (namletých)
1,5 lžíce kakaa
1 celé rozšlehané vejce
100 g čokolády (čím kvalitnější, tím budou pracny lépe chutnat)
½ kávové lžičky mleté skořice
4 kuličky nového koření (namlít)
3 ks hřebíčku (namlít)
3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, koření, kakao) a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a rozšlehané vajíčko.

  2. Nyní si připravíme vodní lázeň. Skleněnou misku vložíme do kastrůlku s horkou vodou tak, aby dno misky bylo lehce nad hladinou. Voda by neměla nikdy vařit. Do misky nalijeme 3 lžíce smetany a nalámeme čokoládu. Metličkou mícháme, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho. Rozpuštěnou, ne úplně horkou čokoládu, vlijeme do misky se surovinami a vypracujeme kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama.
    POZOR: oproti jiným těstům, například na linecké koláčky nebo vanilkové rohlíčky, je toto těsto měkčí a lepivější. Nelekejte se, že jste udělali něco špatně. Tak je to v pořádku.

  3. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit do druhého dne. Kousky těsta, kuličky, lehce obalujeme hladkou moukou a vtlačujeme do formiček. Formičky nevymazáváme. Prostředek promáčkneme palcem. Formičky nenaplňujeme až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.
    Já používám menší tvary formiček, jdou lépe vyklopit.

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary 10-11 minut a větší 12-13 minut. Z uvedeného množství jsou 2 velké plné plechy.
    A jak poznáme u hnědého těsta, kdy je upečeno? Lehce. Stačí pozorovat průběh pečení. Povrch těsta ve formičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět. Když zmatní celá plocha formičky, je upečené.

  5. Plech s upečenými čokoládovými pracnami přemístěte na chladné místo. Kdybyste chtěli horké kousky z formiček vyklápět, polámaly by se. Vyklopené tvary obalujeme v moučkovém cukru, promíchaném s vanilkou.

Poznámka

Upečené nádherně voní. Můžete je ihned podávat, protože jsou sametově měkké a voní jako horká čokoláda.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/vanocni-cukrovi-a-pe...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 452 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Libulka: Podle fotografií soudím, že jsou identické s mými. Není nad to, když se dílo podaří :yes: a díky za důvěru a vyzkoušení.:-K

    Odpovědět

  • Libulka Libulka

    Loni jsem zkusila poprvé, skvěle se povedlo a moc chutná, budu opakovat :-) přidala jsem dvě fotky a myslím, že je udělám dříve než na Vánoce, jen tak pro chuť, jsou fakt bezva:-K:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Dajda: Ono je těžké nepéct vánoční cukroví:-K. Ze všech stran slyším, už máš napečeno a kolik druhů, ty jsi ještě nepekla linecké, vždyť víš, že ho máme rádi. A po Novém roce ztěžka dojídáme všechny nesnědené kousky i když víme, že kila půjdou nahoru. A tak je to každý rok, vánoce budiž pochváleny:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    rozmarynaH: Tak to jsem ráda, že jsem Vám udělala radost. Tenhle recept se mně totiž líbil na první pohled a vzhledem k tomu, že v zásobách bylo větší množství kvalitní hodněprocentní čokolády, tak by byla škoda nevyzkoušet. :-D A to se musím přiznat, že na Vánoce už prakticky nepeču, ale tohle byl spouštěcí mechanismus a teď mám tři druhy cukroví, i když v množství více než malém.

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Dajda: Díky za vyzkoušení a komentář mi moc potěšil:-K, je to pro mne takový předvánoční dárek.:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tak já je vyzkoušela už minulou neděli. :-* Těsto bylo měkčí, ale v lednici ztuhlo. Kousky, které jsem dávala do formiček, jsem obalila hladkou moukou, a vyklopily se zcela lehce. Čerstvě upečené kousky mi nijak zvlášť nevoněly, ale zato teď, po týdnu, mají velmi zajímavou chuť, sytě čokoládovou, a jsou jen mírně sladké (trochu jsem ubrala cukru, to já dělám téměř vždy a neobaluji, jen v´trochu více pocukruji). Takže výsledná známka je jednička s hvězdičkou. :yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    cathleen: Vyzkoušej a napiš mi, jak chutnaly. Díky cathleen :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    rozmarynaH: letos určitě nestihnu, ale uložím si na vyzkoušení:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    maiva: Děkuji moc za komentář i vyzkoušení:-K. Recept jsem doplnila, aby zájemci o recept nebyli znepokojeni, že dělají něco špatně. Vzpomněla jsem si, že když jsem je pekla úplně poprvé, volala jsem mamince, co mi to dala za recept. Ale ona mi vysvětlila, že tu měkkost těsta způsobuje horká čokoláda, která vychladnutím těsto zpevní.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    rozmarynaH: Rozmarýnko, vyzkoušela jsem. Jsou moc dobré, voní oříšky i čokoládou. Pravdou je, že mě nejdříve vylekalo zpracované těsto. Je hodně řídké - bylo by asi vhodné napsat do receptu, aby ostatní věděli. Ale nic jsem nedosypávala. Formičky nevymazávala, kuličku nemoučila. Podařilo se mě asi u 3 ks ulomit trochu okraj. Šlo na ochutnání:-DByla jsem s receptem spokojena. Rozhodně si zařadím do trvalých vánočních receptů.
    Letos máme dvoje, naše klasické a tyto inovované:-D:yes: Díky za recept:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Marta.23: To jste neměla:-!, protože těsto na tyto pracny po zadělání je poměrně měkké a řidší než třeba na linecké. Ale umístěním do chladna ztuhne a je mnohem tužší než na již zmíněné linecké. Pokud jste přidala tolik mouky, pracny nebudou vůbec křehké a za výsledek neručím.

    Odpovědět

  • Marta.23 Marta.23

    Právě jsem dala těsto do lednice ale musela jsem tam přidat snad jednou tolik mouky, protože bylo moc řídké i když jsem postupovala přesně podle receptu. :-O

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    maiva: Díky :-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    jana: Na to neumím odpovědět, protože to dělám jako to dělala maminka a pracny se z formiček nádherně vyklopí. Zkuste vymazat a neobalovat v mouce a napište mi. Budu moc ráda za zkušenost někoho jiného.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Zajímavý recept, vyzkouším:-D:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: čím vymazat formičky na pracny čím vymazat formičky jak dlouho se pečou pracny krehke pracny vymazat formičky na pracny pracny recept pracny ihned měkké jak vymazat formicky na pracny recept na pracny jak vymazat formičky měkké pracny křehké čokoládové pracny pracny kdy se pecou medvědí tlapky ihned měkké pracny s kousky cokolady medvědí tlapky, 167 g másla řídké těsto na medvědí tlapky měkoučké medvědí pracny jak s pečou pracny? jak vyklápět formičky