Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Zdroj: Toprecepty.cz

Hitem internetu mezi cukráři a cukrářkami se v poslední době stávají retro moučníky a zákusky. Jedním z nich jsou pražské koule. Je to lahodný zákusek, sestávající ze dvou piškotových buflerů spojených kakaovým krémem, obalených sirupem a sekanými praženými oříšky, a nakonec namočených v čokoládové polevě.

Zákusek pražské koule je poměrně pracný, ale pro cukrářské nadšence je jeho zvládnutí zajímavá výzva. Upéct piškotové buflery není nic příliš složitého. I s krémem si jistě poradíte. Trochu vás může potrápit vaření sirupu a následné obalení. Křupavou polevu už máte nacvičenou. 

Piškotové těsto na buflery

Poradíme vám s postupem jejich přípravy:
  • Žloutky šleháme s vodou do světlé pěny.
  • Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh.
  • K žloutkové pěně přidáme přesátou mouku a opatrně zabalíme sníh z bílků.
  • Připravíme si plech s papírem na pečení.
  • Sáčkem s hladkou špičkou tvoříme buflery o průměru asi 3–4 cm. Na spodní část pečicího papíru si kroužky předkreslíme dál od sebe, protože v troubě nabydou.
  • Pečeme s horkovzduchem při 160 °C nebo bez něj při 180 °C do zrůžovění.

Krém do pražských koulí

Dále si ukážeme postup přípravy krému:
  • Na oříškový krém zalijeme čokoládu (příp. také oříškovou pastu) horkou smetanou, necháme změknout a rozmícháme.
  • Zchladlou hmotu vyšleháme se změklým máslem.
  • Krémem spojíme dva a dva buflery k sobě a necháme vychladit.

V čem obalit Pražské koule

Obalování je náročnější, ale jistě se vám podaří:
  • Na určení správné teploty sirupu potřebujeme cukrářský teploměr.
  • Také si připravíme sekané pražené oříšky. Většinou to bývají lískové, ale dobře poslouží i levnější arašídy.
  • Lískové oříšky opražíme na plechu v troubě, vymneme ze slupek a nasekáme.
  • Cukr svaříme s vodou na hustý sirup, rozvar musí mít teplotu 113 °C.
  • V sirupu a hned i v oříškách obalíme všechny koule. Necháme ztuhnout.

Křupavá čokoládová poleva

Ještě čokoládová poleva k namáčení:
  • Připravíme křupavou čokoládovou polevu
  • Obalené koule v ní namočíme a necháme zaschnout.

Ať se dílo podaří!

Tip: Naše šikovná uživatelka už před lety recept na tento zákusek přidala do naší databáze. Můžete to zkusit i podle ní.

Máte ještě nějaké další tipy nebo rady? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více