Jak vyklopit pracny z formiček. Poradíme vám jednoduchou vychytávku
Medvědí pracny, tlapky, tlapy - pod tímto názvem se skrývá kořeněné ořechové cukroví, které má rýhovaný oválný tvar podobný tlapce. Peče se v kovových nebo silikonových formičkách a ještě zatepla se vyklopí a obaluje v cukru.
Většina hospodyněk se pečení praciček bojí - po upečení zůstanou přilepené ve formičkách a při jejich vyklopení se potrhají a polámou. Pracny přitom patří mezi tradiční cukroví, které pro svou kořeněnou chuť a vůni nesmí na stole chybět.
Jak jednoduše vyklopit pracny z formiček
Pracny vyklepneme okamžitě po upečení ještě horké:
- Silikonové formičky při prvním použití vytřeme mastným papírem a po upečení cukroví jednoduše vyloupneme. Když formu otočíme dnem vzhůru, pracny samy vypadají na stůl.
- Kovové formičky vytřeme mastným papírem, ponoříme do mouky a natlačíme těsto. Po upečení a vyklepnutí praciček už formičky nemusíme mastit, jen je opět každou pomoučíme.
- Mastné těsto vytvoří na kovových formičkách film, díky kterému jdou pracny za horka lehce vyklepnout - zkušená hospodyňka to "své těsto" dobře zná.
V našem videu vám ukážeme jeden z mnoha receptů na přípravu ořechových pracen:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Švejžužu v české verzi je úplně jiné než originál, ale chutná výborně. S rýží máte na stole skvělý oběd
Borůvkové koláče od finalistky Peče celá země Terezy: Voní máslem, ovocem i rumem, nadchnou skvělou drobenkou
Grilování s Martinem Svatkem: Šéfkuchař radí, kdy přesně vyndat maso z lednice a kdy ho osolit, aby byly steaky dokonalé
Komentáře
2. 1. 2024 14:05
17. 12. 2023 13:55