Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zapařit troubu a k čemu je to dobré? Benefity jsou nepřehlédnutelné
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Určitě jste už někdy slyšeli radu, abyste zapařili troubu při pečení chleba nebo rohlíků. Mnozí nad tímto mávnou rukou - vždyť i bez toho se mi vždy povede krásné pečivo. Pravda, ovšem díky zapaření bude ještě lepší.

Zapařování trouby není vždy nezbytné, ovšem u mnohého pečiva je velmi znát na jeho výsledném stavu. Přemýšlíte, proč je tento krok tak podporován, k čemu je vlastně dobrý - a je vážně užitečný? Podělíme se s vámi o vlastní zkušenosti.

Důvody, proč zapařit troubu

Následující body vás seznámí s neopomenutelnými výhodami zapařování trouby. Poté už bude rozhodnutí jen na vás, ovšem předem varujeme - jakmile jednou chutnáte pečivo, kterému jste dopřáli zapaření, nebude cesty zpět (je dokonalé).

  1. Zapaření zabraňuje rychlému vytvoření pevné kůrky na povrchu. Díky tomu může pružně narůst, aniž by nevzhledně popraskalo - to se týká hlavně chlebů.
  2. Po odvětrání páry se na pečivu vytvoří dokonale křupavá a lesklá kůrka, kterou oceníte především na domácích (kváskových) chlebech, ale i na rohlících - zapomeňte jednou provždy na nevzhledně šedivou kůrku po postříkání vodou.
  3. Pára zaručuje rychlejší a lepší propečení pečiva. Proto si můžete pochutnávat nejen na hezčím a křupavějším, ale také na chutnějším pečivu.

Jak jednoduše zapařit troubu

Troubu zapaříte velmi snadno - postačí vám starý hluboký plech či pekáč na její dno, do kterého po požadovaném rozehřátí vlijete horkou vodu. Její množství závisí na informacích ve vámi vybraném receptu, zpravidla to však bývá 100–200 ml vroucí vody - podle velikosti plechu či pekáče. Ta se vlévá do plechu až v momentě, kdy jste do trouby vložili pečivo. V tu chvíli přijde čas přilít vodu a velmi rychle zavřít dvířka od trouby, aby vám zbytečně neuniklo moc páry.

Tip: Zapařit můžete také pekáč, jestliže chléb pečete v něm. Ten se totiž rozpaluje zároveň s troubou. Jakmile do horkého pekáče vložíte chléb, přihoďte k němu 2 kostky ledu a ihned přiklopte druhou částí. Nemusíte tak zapařovat celou troubu.

Chleba nezapomeňte nechat vychladnout na mřížce, aby se odspodu nezapařil. Byl by pak příliš vlhký, mohl by se srazit a zkrátka by nebyl dobrý. Zkuste si s námi upéct rohlíky jako dech - a nezapomeňte správně zapařit troubu.

Komentáře