Jak zvýšit úrodu rajčat. 10 tipů pro bohatou sklizeň kvalitních plodů
Rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny našich zahrad. Pěstování zvládnou i začátečníci, rostliny potřebují hlavně dostatek prostoru, slunce, vláhy a živin, pak se jim daří skvěle a bohatě plodí. Poradíme, jak dosáhnout vyšší úrody.
Rajčata se řadí mezi plodovou zeleninu a dá se říct, že jsou z plodové zeleniny úplně nejoblíbenější. Výhodou je, že nepotřebují žádnou tepelnou úpravu a jíst je můžeme hned po utržení. Navíc bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, které se liší barvou, chutí i tvarem, tak si každý může vybrat to nejlepší podle svého gusta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zvýšit úrodu rajčat
To, jak budou naše rajčata úrodná, závisí na více okolnostech. Máme pro vás několik tipů:
- Správný výběr odrůd: Úroda rajčat závisí na zvolené odrůdě, proto pokud se chystáte koupit sazenice, dejte si na výběru záležet. Drobné plody jsou spíš na zdobení jídel a ochutnávání, ale větší plody v košíku rychle přibývají a hodí se i na konzervaci nebo mražení. Pro pěstování upřednostňujeme odrůdy vhodné pro naše teplotní podmínky, odolné vůči chorobám.
- Správně zvolené stanoviště: Rajčatům se daří na slunci a záhon nesmí být na přemokřeném místě. Pokud se rozhodneme pro sušší místo, o to více budeme muset zalévat. Výhodou je osluněné stanoviště pod převislou střechou a pokud takovou možnost máme, rajčatům se bude dařit - nebude na ně pršet, proto nebudou náchylná k houbovým chorobám. Rostliny skvěle prospívají i ve skleníku nebo fóliovníku.
- Dobře připravená půda: Před výsadbou rajčat dobře a do hloubky připravíme půdu, zbavíme ji plevelů. Rajčata jsou náročná na výživu, záhon by měl být předem (nejlépe už od podzimu) vyhnojený. Na jaře můžeme přidat kompost a nejméně dva týdny před výsadbou také NPK nebo Cererit.
- Dostatek prostoru: Rajčata potřebují životní prostor, aby k nim mohlo slunce a aby rostliny netrpěly houbovými chorobami, budou pak zdravé a snadno se k nim dostaneme i my při péči a sklizni.
- Dostatečná závlaha: Rajčata budou potřebovat zálivku, zaléváme je podle potřeby přímo ke kořenům, a to nejlépe ráno, listy zbytečně nepoléváme. Práci si zjednodušíme, když rostliny vysadíme v pohodlném dosahu k závlahovému systému.
- Péče o záhon: Okolí rostlin pravidelně kypříme a zbavujeme plevelů, ideálně jednou za týden. Zeminu k rostlinám vždy lehce přihrneme. V úvahu přichází také mulčování, např. oschlou posekanou trávou nebo slámou.
- Zaštipování vedlejších výhonů: Zaštipovat vedlejší výhony u tyčkových rajčat je nutnost, jinak budou rostliny dávat všechnu sílu do nových a nových výhonů, místo aby se zaměřily na tvorbu a narůstání plodů. V druhé polovině léta bude potřeba zaštípnout i hlavní výhon, aby všechna malá rajčátka stihla dozrát. Odstraňujeme také spodní žloutnoucí nebo zastiňující listy.
- Spolehlivá opora: Tyčkové rostliny potřebují kvalitní oporu, jinak by z nich nic pořádného nevyrostlo. Kratší kolíky prospívají i keříčkovým odrůdám. Vhodnou oporou pro tyčková rajčata jsou dřevěné kolíky (dlouhé minimálně 1,5–1,7 m nad zemí, ale i více) nebo kovové spirály, které se dají běžně koupit (vybíráme co nejpevnější).
- Ochrana před houbovými chorobami a škůdci: V tomto případě platí, že nejlepší je prevence. Hnojivé zálivky (např. kopřivová) mají vliv na správný růst a plodnost zdravých a odolných rostlin. Pro prevenci houbových chorob se používá např. naředěné mléko. Zaměřujeme se především na ekologické prostředky, ale pokud se již problém objeví, může být razantnější řešení nutností. Mezi oblíbené rostliny, které se doporučují k výsadbě v blízkosti rajčat, patří bazalka, ale vhodný je i měsíček lékařský.
- Včasná sklizeň: Plody je potřeba včas sklízet, aby rostliny mohly své síly soustředit na růst a vývoj dalších plodů. Včasná sklizeň znamená více kvalitních plodů.
Péče o rajčata je zábavná, a to pro dospělé i pro děti, sklizeň nás těší, ochutnávání nejrůznějších odrůd je příjemné, jednoduše řečeno - rajčata se na zahradě opravdu vyplatí.
Čerstvá rajčata se výborně hodí do salátů i ke zdobení jídel. Červená barva plodů, které dozrají na slunci, je přesně tím, co dává našim pokrmům atraktivitu a výtečnou chuť. Rajčata se v kuchyni rozhodně neztratí.
Máte ještě další osvědčené tipy pro dobrou úrodu rajčat? Budeme rádi, když nám je napíšete.
Komentáře