Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začátek jara, kdy se příroda pomalu probouzí, je ideální čas vydat se na sběr kvetoucích jedlých rostlinek. Nejenže jsou ve své nejvyšší síle, takže našemu tělu dodají mnoho blahodárných účinků, ale i krásně rozjasní talíř s pokrmem.

Na jarních procházkách v přírodě si jistě všímáte rozkvetlých jedlých rostlin, které hrají všemi barvami. Až takové květy uvidíte příště, nebojte se jich pár natrhat, a obohatit o ně svůj jídelníček. Vyhněte se však sbírání květů ve městech a u prašných silnic.

Využití jarních jedlých květů v kuchyni

Jarních květů, vhodných ke konzumaci, je možná více, než si vůbec myslíte. My jsme pro vás vybrali ty nejznámější. Přiznejte se, věděli jste, že je možné následující květy vůbec konzumovat?

  • Prvosenka jarní neboli petrklíč: Jednu z prvních jarních rostlin můžete jíst jen tak samotnou, rozveselí vám ale i talíř se salátem, s krémovou polévkou i se sladkým moučníkem či dezertem. Čaj připravíte jak ze sušených, tak i z čerstvých kvítků.
  • Sedmikrásky: Malé kvítky, na které narazíte při každé jarní procházce v přírodě, jsou nejkrásnější ozdobou polévek. Uděláte z nich ale i sirup či med, přidáte je do zeleninového salátu, a dokonce je můžete naložit do vinného octa a následně používat jako kapary.
  • Pampelišky: Z jasně žlutých květů pampelišek je asi nejznámější hustý med, kořen po usušení využijete na čaj, zelené listy pampelišek skvěle doplní jarní saláty nebo je můžete nasekat do polévky.
  • Plicník lékařský: Název této květiny vám možná nic neříká, když si ale tuto rostlinku najdete na internetu, určitě do růžova či fialova zbarvené kvítky poznáte. Ty společně s listy můžete usušit a připravit si z nich čaj, který bude nejen chutnat, ale i léčit.
  • Podběl lékařský: Jak z názvu vypovídá, opět se jedná o rostlinku s léčivými účinky, a to zejména při nachlazení. Ačkoliv je doba sběru časně z jara, čaj z usušených květů vám přijde vhod zejména v zimních měsících. Proto je dobré si připravit dostatečné zásoby těchto sušených žlutých kvítků.
  • Hluchavka: Kopřivě podobná rostlinka má stejně jako její žahavá kolegyně mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Její zelené listy využijete jako ostatní jedlé listy - zejména tedy do polévek a salátů. Ze sušených květů vám bude opět chutnat čaj.
  • Fialky a macešky: Barevné květy, které je téměř až škoda sníst, se pro svoji krásu hodí nejvíce na ozdobu dortů či sladkých dezertů. Přidat je ale můžete i do ovocného smoothie, do salátu, a to jak ovocného, tak i zeleninového, ale i do polévek nebo slaných koláčů.

Konzumujete vy sami některé další jarní květy? A co si z nich připravujete? Napište nám to do komentářů, ať se od vás mohou inspirovat ostatní. Na videu níže pak můžete zhlédnout postup přípravy lahodného pampeliškového medu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli