Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korpus je piškotové nebo třené těsto, které se peče ve formě ve tvaru dortu, zákusku či bábovky. Po vychladnutí se dále zdobí. Těsto je nadýchané a jemné, ale stačí s ním nevhodně zacházet a korpus se poškodí.

Horké těsto je velice náchylné k propadnutí a sražení, proto musíme dbát na to, abychom troubu neotevírali zbytečně a při vyndávání formy s ní neťukli nebo nezatřásli. Nejvhodnější je vypnout troubu a nechat korpus chladnout při otevřených dvířkách.

Kdy vyklopit korpus z formy

Můžeme to udělat kdykoliv, ale riskujeme poškození moučníku:

  • Příliš horký korpus je choulostivý - může se srazit, propadnout či zdeformovat.
  • Vychladlý korpus musíme od formy odříznout, protože tuk na obvodu ztuhne.
  • Volíme střední cestu - po vyndání z trouby necháme korpus vychladnout tak, abychom na něm udrželi položenou ruku. Korpus vyjmutý z trouby necháme zcela vychladnout na mřížce, aby se zespoda nezapařil.

Podle videa si zkusme připravit nadýchaný olejový korpus, vhodný na dorty, zákusky, bábovky i řezy:

Komentáře