Kdy vyklopit upečený korpus z formy? Uplatníme zde pravidlo zlaté střední cesty
Korpus je piškotové nebo třené těsto, které se peče ve formě ve tvaru dortu, zákusku či bábovky. Po vychladnutí se dále zdobí. Těsto je nadýchané a jemné, ale stačí s ním nevhodně zacházet a korpus se poškodí.
Horké těsto je velice náchylné k propadnutí a sražení, proto musíme dbát na to, abychom troubu neotevírali zbytečně a při vyndávání formy s ní neťukli nebo nezatřásli. Nejvhodnější je vypnout troubu a nechat korpus chladnout při otevřených dvířkách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy vyklopit korpus z formy
Můžeme to udělat kdykoliv, ale riskujeme poškození moučníku:
- Příliš horký korpus je choulostivý - může se srazit, propadnout či zdeformovat.
- Vychladlý korpus musíme od formy odříznout, protože tuk na obvodu ztuhne.
- Volíme střední cestu - po vyndání z trouby necháme korpus vychladnout tak, abychom na něm udrželi položenou ruku. Korpus vyjmutý z trouby necháme zcela vychladnout na mřížce, aby se zespoda nezapařil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podle videa si zkusme připravit nadýchaný olejový korpus, vhodný na dorty, zákusky, bábovky i řezy:
Komentáře