KVÍZ: Jak skladovat dýně. Při dodržení doporučených podmínek vydrží až do jara
Dýně se snadno pěstují a pokud mají výživnou půdu, teplo a dostatek vláhy i prostoru krásně narostou. Dobře vyzrálé plody skladujeme ve vhodných podmínkách, aby vydržely v dobré kvalitě přes celou zimu. Dýňovou polévku a další dobroty pak budeme vařit z vlastních zásob.
Výhodou pěstování dýní je to, že plody se dají snadno skladovat a jsou samy o sobě konzervou, která je stále připravená ke zpracování. Zvlášť dýně hokkaido se výborně hodí ke kuchyňskému využití. Nemusíme je loupat, stačí jen vydlabat vnitřek a můžeme je vařit, péct i zapékat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat dýně
Dýně se nejlépe uchovávají v domácích podmínkách, nahrává tomu i fakt, že jsou krásné na pohled. Působí jako dekorace, které příjemně prozáří naše domovy.
- Dýně sklizené ve správnou dobu uchováváme na suchém, vzdušném a přiměřeně teplém místě. Chráníme je před vlhkem a chladným průvanem.
- Vyhovuje jim mírná pokojová teplota, vybereme pro ně chladnější místnost např. ložnici nebo kuchyň, můžeme je dát na chodbu nebo na schodiště.
- Dýně by neměly být u radiátoru ani u kamen, dáváme je dál od tepelného zdroje.
- Ukládáme je do regálů, polic či bedýnek. V místnosti, kde se drží na zemi chlad a vlhko, musí být dýně ve vyšších polohách. Rozložíme je ideálně tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Při skladování je pravidelně kontrolujeme. Ty, které to nejvíce potřebují, spotřebujeme nejdříve (např. méně vyzrálé dýně, bez stopky, s poraněním povrchu).
- V ledničce uchováme pouze načatou dýni, kterou je potřeba brzy zkonzumovat.
Můžete si vyzkoušet krátký kvíz, abyste zjistili, jak jste na tom s vědomostmi o správném skladování dýní.
Komentáře