Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KVÍZ: Jak skladovat dýně. Při dodržení doporučených podmínek vydrží až do jara
Zdroj: Eva Skoumalová

Dýně se snadno pěstují a pokud mají výživnou půdu, teplo a dostatek vláhy i prostoru krásně narostou. Dobře vyzrálé plody skladujeme ve vhodných podmínkách, aby vydržely v dobré kvalitě přes celou zimu. Dýňovou polévku a další dobroty pak budeme vařit z vlastních zásob.

Výhodou pěstování dýní je to, že plody se dají snadno skladovat a jsou samy o sobě konzervou, která je stále připravená ke zpracování. Zvlášť dýně hokkaido se výborně hodí ke kuchyňskému využití. Nemusíme je loupat, stačí jen vydlabat vnitřek a můžeme je vařit, péct i zapékat.

Jak skladovat dýně

Dýně se nejlépe uchovávají v domácích podmínkách, nahrává tomu i fakt, že jsou krásné na pohled. Působí jako dekorace, které příjemně prozáří naše domovy.

  • Dýně sklizené ve správnou dobu uchováváme na suchém, vzdušném a přiměřeně teplém místě. Chráníme je před vlhkem a chladným průvanem.
  • Vyhovuje jim mírná pokojová teplota, vybereme pro ně chladnější místnost např. ložnici nebo kuchyň, můžeme je dát na chodbu nebo na schodiště.
  • Dýně by neměly být u radiátoru ani u kamen, dáváme je dál od tepelného zdroje.
  • Ukládáme je do regálů, polic či bedýnek. V místnosti, kde se drží na zemi chlad a vlhko, musí být dýně ve vyšších polohách. Rozložíme je ideálně tak, aby se vzájemně nedotýkaly
  • Při skladování je pravidelně kontrolujeme. Ty, které to nejvíce potřebují, spotřebujeme nejdříve (např. méně vyzrálé dýně, bez stopky, s poraněním povrchu). 
  • V ledničce uchováme pouze načatou dýni, kterou je potřeba brzy zkonzumovat.

Můžete si vyzkoušet krátký kvíz, abyste zjistili, jak jste na tom s vědomostmi o správném skladování dýní.

Komentáře

Další tipy a triky