Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky se báječně hodí k pěstování nejen brzy na jaře, ale také v druhé polovině léta. Jejich vegetační období je velmi krátké, proto srpnové výsevy sklízíme od začátku září až do podzimu. Poradíme, jak se o ředkvičky starat, aby přinesly dobrý užitek.

Ředkvičky patří k té nejrannější zelenině, na jaře jsou krásně křehké, svěží a křupavé. Přes léto je obvykle nepěstujeme, to máme jinou zeleninu a během horkých dnů by ředkvičky vybíhaly do květu. Čas pro jejich výsev nadchází opět až v druhé polovině srpna. Vybíráme k tomu rané odrůdy, které nejsou k vybíhání náchylné.

Ředkvičky pro podzimní sklizeň

Pěstování ředkviček koncem léta je sice náročnější než na jaře, ale při dobré péči se bulvičky vydaří.

  • Ředkvičky vyséváme od poloviny srpna do poloviny září, do sklizňové velikosti dorostou přibližně za 30–40 dní
  • Výsev provádíme do řádků vzdálených 10–15 cm.
  • Po vzejití rostliny co nejdříve vyjednotíme na přibližně 3–4 cm od sebe. Pokud je výsev dostatečně řídký, jednocení není nutné.
  • Ředkvičkám se daří i ve smíšených záhonech, v kombinaci s jinými rostlinami. Brzy dorostou a další zelenina po jejich sklizni získá více prostoru. 
  • Postupné sklizně dosáhneme díky postupným výsevům, nejlépe v intervalech po 7–10 dnech.
  • Ředkvičky jsou náročné na vláhu, v suchu zakrňují, nerostou a mají nepříjemně štiplavou chuť. Záhony proto pravidelně zaléváme, ale nepřemokřujeme. Při nadbytečné závlaze jsou bulvičky náchylné k praskání.
  • Vhodné je výsev zakrýt bílou netkanou textilií, která snižuje odpařování vláhy a chrání porost před škůdci (před dřepčíky a květilkami).
  • Sklizeň provádíme postupně probírkou, ředkvičky snesou i mírné mrazíky. 

Ředkvičky jsou ceněné především pro obsah vitamínu C a kyseliny listové, chutnají jen tak, ale můžeme je přidávat do salátů i pomazánek a používat ke zdobení jídel. Svou atraktivní a lákavou barevností naše pokrmy krásně prozáří.

Podle následujícího videoreceptu můžete vyzkoušet výbornou ředkvičkovou pomazánku.

Zdroj: Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě, Zahrádkář - červenec 2017

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli