Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky jsou mimořádně oblíbenou a zdravou zeleninou, v jarním období je najdeme na většině našich zahrad. Pěstujeme je pro bulvičky jemně štiplavé chuti. Na výběr máme různé odrůdy, které se liší zbarvením, tvarem, velikostí, odolností i vegetační dobou.

Ředkvičky  pěstujeme především v jarním a podzimním období, protože během léta jsou rostliny náchylné k vybíhání do květu, a to především při vyšších teplotách. Semena si obvykle kupujeme každý rok znovu, nicméně klíčivost si zachovají až 5 let.

Jak pěstovat ředkvičky

Pěstování je nenáročné a pokud ředkvičkám dopřejeme dobré podmínky, sklizeň bude následovat brzy po výsevu.

  • Ředkvičky vyséváme do hloubky 1–1,5 cm.
  • Můžeme je vysévat už v únoru do teplého vyhnojeného pařeniště. V tom případě sklizeň lze očekávat již v druhé polovině března.
  • Do studeného fóliovníku ředkvičky vyséváme až v březnu, společně s další zeleninou. 
  • Semínka ředkviček přidáváme do řádků při výsevu kořenové zeleniny (na venkovní záhony). Ředkvičky poslouží k vyznačení řádků a z jednoho záhonu získáme dvojí sklizeň.
  • Do volné půdy ředkvičky vyséváme od března do dubna. Pro podzimní sklizeň je vyséváme od poloviny srpna do září, i na podzim jim zajistíme dostatek vláhy.
  • Tip 1: Doporučujeme ředkvičky vysévat postupně v týdenních nebo delších intervalech, aby i sklizeň byla postupná.
  • Při výsevu ředkviček do volné půdy semínkům a pak rostlinám velmi prospěje přikrývka bílou netkanou textilií. Bulvičky vyrostou výrazně rychleji a budou kvalitnější. Netkaná textilie je dobrou ochranou i před škůdci, nicméně při větším oteplení ji stáhneme.
  • Ředkvičky dobře rostou ve výživné lehčí a dobře propustné půdě, při dostatku zálivky. Bez vláhy zakrňují a ztrácí svěžest, křehkost a výbornou chuť. Naopak při nárazové větší zálivce (i po deštích) bulvičky snadno praskají.
  • Při teplotě nad 5 °C rostliny již rostou a krátkodobé ochlazení dobře zvládají. 
  • Mezi řádky ponecháme 15–20 cm, jednotlivé rostliny po vzejití co nejdříve jednotíme na vzdálenost 3–4 cm. Mladé lístečky můžeme použít v kuchyni.
  • Tip 2: Nadpočetné rostlinky lze ihned po vytrhnutí ze zeminy znovu vysadit na volné vlhké místo (nejlépe v pařeništi). Velmi brzy dorostou do konzumní velikosti.
  • Vegetační doba ředkviček je obvykle 30–40 dnů, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování.
  • Ředkvičky sklízíme včas, nenecháváme je přerůstat. Přerostlé získávají nepříjemnou ostrou chuť a snadno dřevnatí.  

Ředkvičky jsou k dostání po celý rok, ale není nad ředkvičky vypěstované na vlastní zahradě. Když se o ně budeme dobře starat, poskytnou nám chutnou úrodu. Podle následujícího videoreceptu připravíme výborný ředkvičkový salát

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více