Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka je cukrářský a pekařský výrobek, který snadno rozeznáme mezi všemi moučníky. Peče se totiž v kulaté formě s výstupky, která se jmenuje bábovka. Tradičně se po upečení sype moučkovým cukrem.

Bábovka byla královnou babiččiny kuchyně. Každé nedělní ráno stála na stole, hustě poprášená moučkovým cukrem a okolo ní zvědavé děti, které čekaly, jaký vzor z kakaové vrstvy se na řezu objeví. Nejlepší snídaně vždy byla bábovka a k ní výborně chutnalo kakao.

Babička a bábovka patřily k sobě

Některé moučníky se připravovaly "podle oka" - bez váhy, bez měření, jen s odměrkou, kterou se nabíraly jednotlivé ingredience. Babičky byly na hrníčkovou metodu expertky - jedním hrnkem nabraly mouku, cukr, rozšlehaly vejce, nalily mléko a rozpustily máslo. Příprava bábovky trvala jen pár minut (piškotové o něco déle). Následovalo pečlivé vymazání a vysypání formy a obřadné lití hustého těsta. Kakao, kterým se část těsta obarvila, se nesmělo vynechat - tenkým pramínkem se nalilo do světlého piškotu, který ho celý pohltil. Ještě promíchat spirálovitě koncem vařečky a šup do trouby. Na celém pečení bylo nejdelší čekání na výsledek.

Jaké bábovky nejvíce chutnají

Babičky vždy pekly z toho, co bylo doma. Základními ingrediencemi bábovky byly vejce, cukr, mouka, mléko a máslo nebo olej. Další dochucovadla se používala namátkově - kakao, vanilka, kandované ovoce, nasekané oříšky, rozinky. Místo mléka použily babičky tvaroh, smetanu, kefír. Bábovky měly různou konzistenci - od dusivky, kde se každé sousto muselo zapíjet, až po jemně vláčnou tvarohovou buchtu, která zmizela tak rychle, že se večer muselo péct znovu. Současné babičky používají k pečení kromě pšeničné i celozrnnou mouku, med místo cukru, strouhaná jablka, cuketu nebo mrkev, které moučník dochutí, obarví a zvláční.

Hotovou bábovku vyklopíme na talíř a poprášíme cukrem. Někdy pro změnu polijeme její povrch cukrovou, citrónovou nebo čokoládovou polevou, posypeme oříšky, strouhanou čokoládou, ozdobíme růžičkami zbylého krému a ovocem.

Na podrobný recept z videa na babiččinu hrníčkovou bábovku se můžete podívat zde.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli