Pečený česnek: Skvělá delikatesa je výtečná k bagetám, do pomazánek i polévek
Už jste ochutnali pečený česnek? Pokud tuto jednoduchou chuťovku ještě neznáte, vyzkoušejte ji. Potřebujete pouze několik paliček česneku, olej (nejlépe olivový) a sůl. Výborná pochoutka na bagety, topinky, pečené brambory nebo grilovaná jídla nadchne snad každého.
Pečený česnek jistě potěší nejen všechny věrné příznivce česneku, ale i ty, kdo se čerstvému česneku vyhýbají. Kvůli jedné paličce česneku se nevyplatí zapínat troubu, proto vždy upečeme několik paliček naráz. Upečený česnek několik dnů vydrží, skladujeme ho vždy v ledničce.
Jak připravit pečený česnek
Postup je velmi jednoduchý. Máme několik možností, jak česnek péct:
- Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky a oloupeme je. Vložíme je do alobalu, posolíme a pokapeme olivovým olejem. Alobal uzavřeme, balíčky s česnekem položíme na plech a vložíme do trouby, upečeme do zlatohněda. Při nižší teplotě česnek pečeme déle, při vyšší teplotě je česnek upečený rychleji.
- Česnek ponecháme neoloupaný v paličkách, pouze ostrým nožem odkrojíme horní část paliček (vršky), pak paličky vložíme buď do alobalu nebo např. do formiček na muffiny. Paličky posolíme a pokapeme olejem. Alobal uzavřeme, formičky na muffiny přikryjeme. Upečeme.
- Česnek lze péct i tak, že stroužky naskládáme do nádobky a důkladně zalijeme olejem, stačí obyčejný řepkový. Pak vložíme do trouby a upečeme. Kromě česneku v kuchyni zužitkujeme i česnekem vonící olej.
- Nejjednodušší možností pečení je přidat paličku, ze které jsme odkrojili vršek, na plech s dalšími surovinami, které se chystáme péct. Např. k zelenině nebo k masu.
- Tip: Kdo chce, může přidat k česneku při pečení oblíbené bylinky nebo koření, není to ale nutné. Česnek stačí dochutit až po upečení.
Pečený česnek jednoduše "vyloupeme" ze slupek. Jde to velmi snadno.
K čemu se hodí pečený česnek
Využití pečeného česneku je poměrně široké. Používáme ho všude tam, kde bychom použili i česnek syrový. Jeho chuť je velmi příjemná, lehce nasládlá, postrádá výraznou štiplavost. Pečený česnek používáme především:
- na topinky a čerstvé bagety
- na dochucení pomazánek, dresinků i majonéz
- do bramborové kaše
- do některých omáček a chutných polévek
- na doplnění grilovaných specialit a zapékaných jídel
- k pečenému masu i k zelenině
- do salátů, především zeleninových
Pečený česnek příjemně dochutí různé polévky, do kterých se hodí i syrový česnek. Následující video vám ukáže postup přípravy květákové polévky s pečeným česnekem.
Komentáře