Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracnové těsto je velmi chutné, je plné oříšků, voní kořením a je křehké. Proto patří k nejoblíbenějším druhům na vánočním stole. Pořízení pracnových formiček je čím dál finančně náročnější. Proto pokud nemáte formičky z bazaru nebo po babičce, možná vás potěšíme možností, jak si pracny vychutnat i tak.

Pracnové těsto při pečení voní do daleka a láká mlsné jazyky. Možná si časem formičky pořídíte, ale zatím jsou obavy o realizaci tohoto cukroví předčasné. I bez formiček můžete pracny upéct, jen budou mít trochu jiný tvar. Hlavně, aby chutnaly.

Pracny bez formiček

Zjistili jsme pro vás hned několik možností, jak na pracny bez formiček

  • Teoreticky by vám mohla stačit jedna formička, do které těsto obtisknete, vyklepnete a upečete už bez ní. Takhle vytvoříte klidně celý plech stejných tvarů Tip: Kousek těsta před mačkáním do formičky obalte v mouce, aby šel lépe vyklopit.
  • Z těsta vytvořte kuličku, do které obtisknete vidličku podobně jako při pečení známých koka sušenek. Také obtisk paličky na maso pomůže vytvořit vzorek.
  • Kuličku těsta můžete narýhovat i tupou hranou nože nebo párátkem.
  • Spojte 3 (4) malé kuličky těsta k sobě, položte k sobě jako trojlístek (čtyřlístek) a splácněte jemným tlakem prkénka. I jejich povrch můžete narýhovat párátkem.

Kdo nemá představu, jak narýhovat pracny vidličkou, může se inspirovat naším názorným videoreceptem na koka sušenky.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli