Plzeňské rozpeky

Alicka Kuchařka: Alicka

Doba přípravy: cca 45 minut Přílohy 32 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky
70 g tuku
30 g droždí
voda (mléko)
sůl
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme kynuté těsto bez vajíčka a zaděláme je vlažnou vodou. Pro zjemnění lze přidat vlažné mléko.

  2. Vytvoříme větší ploché vdolky a dáme je na teplé místo vykynout.

  3. Pečeme je na plechu s povrchem potřeným vodou.

Poznámka

Rozpeky jsou výborné jako příloha místo knedlíků k houbové omáčce,k dušené mrkvi s masem apod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 158 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plzeňské rozpeky

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Prosím, kolik té vody do těsta? Aspoň přibližně. Díky.

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Jarka: Zaujal mne Váš rodinný recept. Jen prosím o potvrzení množství mléka a oleje. Nemá jich být 10x více, tj. 350 ml mléka (= 3,5 dcl) a 50 ml oleje (= 0,5 dcl)? Díky.

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    Můj recept na rozpeky který se dědí: 30dkg pol. mouky -10dkg hl. mouky- 1vajíčko - 1/2 kostky droždí- 35ml vlažného mléka- rovná lžička soli- lžička mouč.cukru- 5ml oleje.
    Do mističky s víčkem dáme droždí na to lžičku cukru a třením z toho uděláme tekuté droždí, přidáme lžičku mouky a zalijeme půlkou odměřeného mléka, přikryjeme a necháme vykynout asi 8 minut, pozor rychle kyne! Do mísy kde máme smíchanou mouku, přidáme vajíčko, sůl,olej,vykynuté droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto které bude vláčné a nadýchané. Povrch jemně poprášíme hl. moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3/4 hodiny. Dáme na vál a vytvoříme asi 4 větších nebo 8 malých rozpeků. Necháme ještě chvilku ne plechu kynout, potom potřeme rozpuštěným sádlem a vložíme do trouby na 160° asi tak na 20 – 25 minut 20-25 minut.

    Jana Remkova:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě dopečené, kůrku mám také tvrdou, ale to my právě máme rádi:-p:yes:Už vystydly, takže musím dopsat že kůrčička změkla;-) a byly moc dobré:yes:

    Odpovědět

  • rarach rarach(neregistrovaný)

    Ať jsem dělala cokoliv, pokaždé jsem mela kurzu hrozne tvrdou:-(:-//

    Odpovědět

  • veverka45 veverka45

    :yes:jsou skvělé neuměla jsem je udělat ale s tímto receptem se vždy povedou díky za něj :-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • pepa bohumir pepa bohumir(neregistrovaný)

    ;-(:-(:-):-/:-p;-):-O:-8:-K:-S:-D:-)):-?:-!:-((:yes::no::-// de too

    Odpovědět

  • Ewellina Ewellina

    Co já se je nahledala, přistěhovali jsme se na plzeňsko a dcera je jedla ve škole, vůbec rozpeky neznám :-O teď díky Aličce ano :-K

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Jíťa: Příčina je přesně v té době pečení a teplotě, zřejmě jste je vysušila. Chtělo by to vyšší teplotu, vyhřátou troubu, kratší (podstatně) dobu pečení. ;-):-)
    Nejsem autorka, proto se této omlouvám, že se do toho pletu, ale s kynutým těstem mám bohaté zkušenosti. :-))

    Odpovědět

  • Jíťa Jíťa(neregistrovaná)

    Úžasně jednoduchý recept! Mně bohužel po upečení vyšla pěkně tvrdá a silná kůrka, i když na plechu před pečením rozpeky hezky vykynuly - nevíte, kde jsem mohla udělat chybu :-8? Pekla jsem je cca 40 minut na cca 165 °C (podle pokynů v jiném receptu na rozpeky) a těsto dělala z mléka místo vody. S kynutým těstem nemám zatím mnoho zkušeností, tak případně díky moc za radu!!!

    Odpovědět

  • matik matik(neregistrovaný)

    ještě připomínka :-D dejte deci piva , nejlepší je Gambáč

    Odpovědět

  • matik matik(neregistrovaný)

    Zjistila jsem že je už dělám odhadem jako moje úžasná babička , ale děkuji za připomenutí , potřebuji je:-K naučit dceru a ta zatím hrst toho a hrst tamtoho nechápe :-*:-*dík Matik

    Odpovědět

  • martina martina(neregistrovaná)

    dobře vymyšlený recept:-)):-p

    Odpovědět

  • evicka kocicka evicka kocicka(neregistrovaná)

    můj krasny a mlady chlapec petricek sel prave do kuchyne vyrabet rozpecky, ja vyckavam na gauci a ctu mu ingredience..za chvili půjdu k lince mu pomoct, resp.osahat si ho zezadu:-Dwww.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • MaF MaF(neregistrovaný)

    Dělám z polovičního množství a zadělávám s kváskem trochu řidší těsto.

    Téměř vykynuté těsto rozdělím na 2 větší bochánky a přendám na vymaštěný plech.

    Z počátku peču na mírnou teplotu ,aby vyběhly a pak pomažu peroutkou a dopeču zprudka.


    Musí se hlídat- nespálit!

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: rozpeky k mrkvi recept na rozpeky k dušené mrkvi dušená mrkev s rozpeky recept rozpek k mrkvi domácí rozpeky rospeky rospek rozpeky k mrkvi recept recepty rozpeky postup dušená mrkev s rozpekem dušená mrkev s rozpeky kynuté rozpeky rozpeky bez droždí rozpeky s mrkví dušená mrkev a rozpeky rozpeky k dušené mrkvi rozpek s mrkví rozpeky k mrkvy těsto na rozpeky recept na rospek

Zapomněl/a jsem heslo