Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plzeňské rozpeky

Rozpeky jsou krajové pečivo z okolí Plzně. Jsou výborné jako příloha místo knedlíků k houbové omáčce, k dušené mrkvi s masem apod. Jinde se zase pečou na sladko jako "kapsy" plněné švestkami zasypané mákem.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava)

20. 7. 2009 18:33

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie16 854 kJ / 4 028 kcal
Bílkoviny119,50 g
Tuky62,30 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 103 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy731,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jitka

10. 11. 2017 15:44

Prosím, kolik té vody do těsta? Aspoň přibližně. Díky.

Jitka

10. 11. 2017 15:42

Jarka: Zaujal mne Váš rodinný recept. Jen prosím o potvrzení množství mléka a oleje. Nemá jich být 10x více, tj. 350 ml mléka (= 3,5 dcl) a 50 ml oleje (= 0,5 dcl)? Díky.

Jarka

21. 6. 2014 09:01

Můj recept na rozpeky který se dědí: 30dkg pol. mouky -10dkg hl. mouky- 1vajíčko - 1/2 kostky droždí- 35ml vlažného mléka- rovná lžička soli- lžička mouč.cukru- 5ml oleje.
Do mističky s víčkem dáme droždí na to lžičku cukru a třením z toho uděláme tekuté droždí, přidáme lžičku mouky a zalijeme půlkou odměřeného mléka, přikryjeme a necháme vykynout asi 8 minut, pozor rychle kyne! Do mísy kde máme smíchanou mouku, přidáme vajíčko, sůl,olej,vykynuté droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto které bude vláčné a nadýchané. Povrch jemně poprášíme hl. moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3/4 hodiny. Dáme na vál a vytvoříme asi 4 větších nebo 8 malých rozpeků. Necháme ještě chvilku ne plechu kynout, potom potřeme rozpuštěným sádlem a vložíme do trouby na 160° asi tak na 20 – 25 minut 20-25 minut.

Jana Remkova:

Irrena Irrena

21. 2. 2014 11:50

Právě dopečené, kůrku mám také tvrdou, ale to my právě máme rádi:-p:yes:Už vystydly, takže musím dopsat že kůrčička změkla;-) a byly moc dobré:yes:

rarach

28. 12. 2013 17:31

Ať jsem dělala cokoliv, pokaždé jsem mela kurzu hrozne tvrdou:-(:-//

veverka45

18. 11. 2013 13:04

:yes:jsou skvělé neuměla jsem je udělat ale s tímto receptem se vždy povedou díky za něj :-p:-K:yes:

pepa bohumir

17. 7. 2013 11:45

;-(:-(:-):-/:-p;-):-O:-8:-K:-S:-D:-)):-?:-!:-((:yes::no::-// de too

Ewellina Ewellina

4. 7. 2013 20:50

Co já se je nahledala, přistěhovali jsme se na plzeňsko a dcera je jedla ve škole, vůbec rozpeky neznám :-O teď díky Aličce ano :-K

Alexiss Alexiss

13. 4. 2013 15:54

Jíťa: Příčina je přesně v té době pečení a teplotě, zřejmě jste je vysušila. Chtělo by to vyšší teplotu, vyhřátou troubu, kratší (podstatně) dobu pečení. ;-):-)
Nejsem autorka, proto se této omlouvám, že se do toho pletu, ale s kynutým těstem mám bohaté zkušenosti. :-))

Jíťa

13. 4. 2013 14:10

Úžasně jednoduchý recept! Mně bohužel po upečení vyšla pěkně tvrdá a silná kůrka, i když na plechu před pečením rozpeky hezky vykynuly - nevíte, kde jsem mohla udělat chybu :-8? Pekla jsem je cca 40 minut na cca 165 °C (podle pokynů v jiném receptu na rozpeky) a těsto dělala z mléka místo vody. S kynutým těstem nemám zatím mnoho zkušeností, tak případně díky moc za radu!!!

matik

18. 6. 2012 12:47

ještě připomínka :-D dejte deci piva , nejlepší je Gambáč

matik

18. 6. 2012 12:44

Zjistila jsem že je už dělám odhadem jako moje úžasná babička , ale děkuji za připomenutí , potřebuji je:-K naučit dceru a ta zatím hrst toho a hrst tamtoho nechápe :-*:-*dík Matik

martina

22. 4. 2012 13:25

dobře vymyšlený recept:-)):-p

evicka kocicka

27. 11. 2011 21:15

můj krasny a mlady chlapec petricek sel prave do kuchyne vyrabet rozpecky, ja vyckavam na gauci a ctu mu ingredience..za chvili půjdu k lince mu pomoct, resp.osahat si ho zezadu:-Dwww.toprecepty.cz

MaF

12. 11. 2011 09:55

Dělám z polovičního množství a zadělávám s kváskem trochu řidší těsto.

Téměř vykynuté těsto rozdělím na 2 větší bochánky a přendám na vymaštěný plech.

Z počátku peču na mírnou teplotu ,aby vyběhly a pak pomažu peroutkou a dopeču zprudka.


Musí se hlídat- nespálit!

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rozpeky k mrkvi recept na rozpeky k dušené mrkvi dušená mrkev s rozpeky recept rozpek k mrkvi domácí rozpeky rospeky rospek rozpeky k mrkvi recept recepty rozpeky postup dušená mrkev s rozpekem dušená mrkev s rozpeky kynuté rozpeky rozpeky bez droždí rozpeky s mrkví dušená mrkev a rozpeky rozpeky k dušené mrkvi rozpek s mrkví rozpeky k mrkvy těsto na rozpeky recept na rospek

Suroviny: mouka hladká, tuk, droždí, voda, sůl

TopRecepty.cz

Plzeňské rozpeky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k59x