Pečená švestková povidla: Připravte si luxusní základ pro koláče i buchty
Až se zima zeptá, co jste dělali v pozdním létě, budete mít jasnou odpověď. Připravili jste si pečená švestková povidla. Uchováte je jako sladký poklad na chladné dny. Hodí se do koláčů a buchet, skvěle chutnají i na bramborových plackách nebo k pečenému masu.
Příprava švestkových povidel je skvělý způsob, jak uchovat letošní bohatou úrodu. V české kuchyni mají své pevné místo. Vždyť kdo by si nevybavil buchty plněné povidly z pohádek? Připravte si ta svá jednoduše v troubě a ušetřete čas i práci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečená švestková povidla v troubě
Příprava je jednoduchá a pomůže vám s ní praktický videonávod na pečená švestková povidla. Stačí trochu času a můžete se těšit z vlastnoručně připravené dobroty. Budete potřebovat asi 2 kg švestek a 500 g cukru krupice, kromě toho ještě švestky pokapete dvěma lžícemi octa. Po upečení přidáte 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu a 3 roztlučené hřebíčky. Rum bude potřeba také do skleniček.
Návod na pečená švestková povidla
Stačí postupovat krok za krokem a výsledek vás potěší.
- Dobře zralé švestky opláchněte, vypeckujte a vložte do hlubšího pekáče. Pokud jej předem vyložíte pečicím papírem, který lehce pomačkáte pod studenou vodou, ušetříte si práci s mytím.
- Připravené švestky pokapejte octem, promíchejte a vložte do trouby vyhřáté na 200–250 °C. Během pečení nemíchejte. Pečte asi 20–25 minut.
- Poté švestky posypte polovinou cukru a pečte dalších 15 minut. Přidejte zbytek cukru a znovu je vraťte do trouby ještě na 15 minut.
- Pokud budou švestky po upečení příliš vodnaté, tak prodlužte dobu pečení ještě o 10–15 minut.
- Po upečení vmíchejte rum, skořici a roztlučené hřebíčky.
- Dále vše rozmixujte ponorným mixérem do požadované konzistence. Záleží na tom, zda máte raději povidla jemná, nebo s kousky ovoce.
- Horká povidla naplňte do čistých sklenic a navrch přidejte malou lžičku rumu pro lepší konzervaci. Okraje otřete, sklenice pevně uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Poté je přikryjte dekou nebo ručníkem, aby vydržela déle v teple.
Pokud nezpracujete veškeré švestky do povidel, tak si ještě upečte rychlý švestkový koláč s mákem a využijte předehřátou troubu.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře