Pelhřimovský řízek je chutné spojení vepřového karé a bramboráku
Podobá se známému řízku Ondráš a je jeho variací. Zatímco Ondráš je plněný kuřecím masem nebo vepřovou kýtou, Pelhřimovský řízek je plněný masem, kterému se říká karé. Do bramboráku se zas nepřidává mléko, ale pivo.
Pivo v bramboráku kromě chuti možná překvapivě pomůže k jeho větší křupavosti. Můžete vyzkoušet přidat pivo nejen do tohoto řízku, ale i do běžného bramborákového těsta. Karé (pečeně) je jemné maso z kotlety bez kosti. Máme u něj jistotu, že se dobře prosmaží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat Pelhřimovský řízek
Přesné dávkování surovin můžete nastudovat přímo v receptu na Pelhřimovský řízek.
- Připravte si bramborákové těsto, jen místo horkého mléka použijte 10° světlé pivo. Těsto musí být tak husté, aby z masa nestékalo.
- Vepřové karé nakrájejte na plátky, rozklepejte dotenka a nakrojte okraje, aby se nekroutily. Osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte sádlo nebo směs sádla a oleje.
- Plátky masa obalte v bramborákovém těstě a zvolna usmažte z obou stran do červena.
- Odsajte přebytečný tuk a podávejte s vařenými bramborami a (nebo) zelným salátem.
Pro začátečníky máme natočený videorecept na řízek Ondráš s kuřecím masem, který je poněkud jednodušší. Velmi chutnou přílohou je také salát Coleslaw.
Komentáře