Placaté broskve: Tuto dobrotu si okamžitě zamilujete
Plochá broskev pochází z Paraguaye - u nás se prodává již několik let a její obliba stále stoupá. Plody jsou zploštělé, s plstnatou slupkou a menší peckou. Dužina broskve je bílá nebo nažloutlá, šťavnatá a neobyčejně sladká.
Paraguayské placaté broskve Prunus Persica ještě nemají v Čechách své vlastní jméno, říká se jim "placatky" nebo "UFO broskve". U nás vyšlechtěná odrůda má jméno Saturn a pomalu si nachází cestu do našich zahrad a kuchyní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vypadá placatá broskev
Původní odrůda pochází pravděpodobně z Číny a je známá 2500 let. U nás se neprodává - pouze šlechtěné broskve, které se vyznačují větší sladkostí a maličkou peckou, ta se ve zralosti dobře odděluje od dužiny. Plody placaté broskve jsou světle žluté až červené, dužina má bílé a žluté maso. Nazelenalá barva znamená, že jsou nezralé. Slupka je plstnatá, ale některé šlechtěné odrůdy se vyznačují hladkou slupkou jako nektarinky. Pecka se nedá oddělit od dužiny, dokud není broskev zralá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat placaté broskve
Plody se dají zpracovat podobně jako broskve a nektarinky. Jejich velikou předností je lahodná chuť a diskový tvar, kvůli kterému je milují hlavně děti. Nejlepší je konzumace čerstvých plodů nebo zpracování do raw stravy - kaší, přesnídávek, pyré nebo ovocných salátů. Placaté broskve můžeme zavařit do džemů a marmelád a kompotů, vyrobit sladký likér nebo zmrzlinu. Dají se mrazit i sušit - pak svou chutí připomínají zralé fíky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 14 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Raw food neboli vitariánství je fenomén dnešní doby. Jak a proč jíst jen syrové?
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Komentáře