Tvarohové řezy s broskvemi

Merylas Kuchařka: Merylas

14 porcí Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 2 názory

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
140 g másla nebo jiného tuku
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
citronová kůra
1 bílek na potření vyváleného těsta na plechu
Na tvarohovou hmotu:
500 g tvarohu ve vaničce nebo kostce
1 vanilkový cukr
60 g moučkového cukru - dle potřeby
1 vanilkový pudink - prášek
3 lžíce rumu
2 vejce
velký broskvový kompot - 820 g (budeme potřebovat i 250 ml nálevu)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva, přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a rychle zpracujeme v těsto. Zpracování nakonec dokončíme na nepatrně podsypaném vále a těsto můžeme na chvíli odložit do chladu. Z těsta vypracujeme kratší váleček, ten dáme na pečící papír o velikosti plechu, počítáme i se zvýšenými okraji. Pracovní desku stolu pod papírem mírně navlhčíme, papír nebude klouzat. Těsto vyválíme přes celý papír a pak lehce i s papírem přeneseme na hluboký plech s okraji o velikosti cca 42 x 32 cm. Malým válečkem s rukojetí případně těsto doupravíme a nezapomeneme na zvýšené okraje. Povrch těsta potřeme bílkem.

  2. Na náplň scedíme a necháme okapat broskve z kompotu a odměříme 250 ml nálevu. Rozšleháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a vejci, přidáváme šťávu z kompotu a rum. Vše najednou taky můžeme rozmixovat tyčovým mixérem. Na připravené těsto rozložíme na kousky nakrájené broskve, zalijeme tekutou tvarohovou směsí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pekla jsem na horkovzduch, cca 40 minut při 160°C.

  3. Moučník před podáváním necháme důkladně ztuhnout, nejraději v chladničce.

Poznámka

Můžeme použít jakýkoliv kompot, pokud použijeme čerstvé ovoce, tak do tvarohové náplně dáme místo kompotové šťávy mléko a zvýšíme množství cukru. Případně ještě přidáme citronovou kůru.

Pokud bude tvaroh řidší, to bývá hlavně z vaničky, tak přidáme ještě navíc 1/3 až 1/2 sáčku vanilkového pudinku.

A co se týká potření těsta bílkem, je to rada od zkušené cukrářky, kterou jsem někde vyčetla. Na těstě se udělá tenký "film" a těsto při pečení nezvlhne od náplně. Myslím, že by to mohlo fungovat a budu ráda za případné postřehy :-) Jinak se v podobných receptech setkávám s tím, že se nejprve těsto předpeče, následně se přidá náplň a dopeče se.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tvarohové řezy s broskvemi

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Eja57: Taky se mi ten nápad zalíbil, zkoušela jsem to poprvé a budu v tom pokračovat. :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tak ten trik s potření bílkem:yes: ten čas, než se ušlehá náplň, by měl stačit na zaschnutí toho bílku a vytvoření filmu....tak to je hodně dobrý:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: tvarohové řezy s broskvi

Zapomněl/a jsem heslo