Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak loupat broskve efektivně? Broskvový kompot je báječný a zvláště ten domácí
Zdroj: Pixabay-Alicja

Loupané broskve se uplatní při přípravě kompotu, který patří k nejkvalitnějším. Na výrobu kompotu jsou nejvhodnější odrůdy žlutomasé, dobře loupatelné, s pevnou a voňavou dužninou. Broskve loupeme, protože tuhá a nahořklá slupka by byla v kompotu nepříjemná.

Broskve jsou výborným a kvalitním ovocem, které příjemně obohatí náš jídelníček. Jsou velmi chutné do ovocných salátů, v kombinaci s dalším letním ovocem. Můžeme je mrazit, jsou skvělé do džemů a výtečných moučníků i koláčů. Pokud jich máme dostatek, připravujeme z nich lahodný kompot.

Jak oloupat broskve

Ne všechny odrůdy jdou loupat zasyrova. Většinou musíme plody blanšírovat, aby se slupka uvolnila.

  • Omyté plody vložíme do vody teplé asi 90 °C, do které přidáme 20 g kyseliny citronové na 1 litr vody.
  • Plody v lázni ponecháme asi 5 minut. Pak na jedné broskvi zkusíme, jestli už půjde loupat, případně lázeň malinko přihřejeme a dobu prodloužíme.
  • Loupeme ostrým nerezovým nožíkem.
  • Oloupané broskve vkládáme do studené vody, opět okyselené 10–20 g kyseliny citronové na 1 l vody.

 

Jak připravit broskvový kompot

S broskvovým kompotem si dáme záležet:

  • Oloupané plody rozkrojíme podélně v místě „švu“ na polovinu a odstraníme pecku.
  • Ovoce ihned rovnáme do připravených sklenic a zaléváme nálevem, aby broskve oxidací netmavly. Půlky plodů skládáme do sklenic střechovitě ve spirále řeznou plochou šikmo dolů, aby mohl snáze uniknout vzduch v jamkách po peckách.
  • Plody ve sklenicích zaléváme nálevem připraveným rozvařením 500–560 g cukru v 1 litru vody. Sterilujeme 20–35 minut při teplotě 85 °C podle velikosti sklenic a zralosti plodů.
  • Průmyslově kompotované broskve se loupou pomocí louhu. A samozřejmě - domácí kompoty jsou nejlepší.

Broskvový kompot kromě přímé spotřeby uplatníme v moučnících, dezertech, pohárech, ale také do některých jídel v kombinaci s masem nebo zeleninou. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více