Proč praská krém na dortu? Příčin je více, tou hlavní je příliš tenká vrstva krému
Krém k dortu patří - jinak by to byla jen obyčejná buchta. Krémem dort plníme, potíráme a zdobíme. Každý sladký krém je nositelem konkrétní chuti moučníku a dodává mu jemnost, lehkost a šťavnatost.
Když se povede vyšlehat jemný a nadýchaný krém, jsme velmi spokojeni - ale jen do té doby, než začne krémová vrstva praskat na povrchu dortu. Pokud není dort ze všech stran ozdobený, můžeme ho ještě zachránit. Poradíme vám, proč se tak stalo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč praská krém na dortu
Příčin, proč se tak stalo, může být hned několik:
- Tenká vrstva krému rychle vyschne a popraská - řešením je nanést na dort ještě jednu vrstvu krému.
- Dort, který potíráme krémem hned po vychladnutí, není dostatečně odpočinutý - korpus ještě pracuje.
- Málo vyšlehaný krém se na povrchu dortu srazí, potrhá se a mnohdy i sjede dolů. Je zapotřebí ho důkladně vyšlehat.
- Měkká podložka pod dort zapříčiní, že se dort při přenášení deformuje a vrstva krému se pnutím potrhá.
- Dlouhé uhlazování krému na povrchu dortu způsobí jeho vysychání - krém se za nožem trhá nebo praskne.
- Suchý korpus nasaje vlhkost z krému, který pak praská - je vhodnější nanést na dort po ztuhnutí ještě jednu vrstvu krému.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Praskat může i šlehačkový krém. Na správný postup potírání dortu krémem se můžeme podívat ve videu při přípravě schwarzwaldského dortu:
Komentáře