Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špalda je druh obilí, které je příbuzné s pšenicí, ječmenem i žitem. Patří mezi nejstarší obilí na světě. Špalda se nejvíce podobá pšenici, s níž má mnoho společného. Při pečení špaldu můžeme s úspěchem používat, pečivo z ní připravené chutná výborně.

Běžně mleté mouky mají odstraněnou slupku i klíček, který obsahuje nejvíce živin, vitamínů a minerálů. Špaldová mouka si tyto vlastnosti zachovává, protože zrno se zpracovává celé. Majitelé mlýnků na obilí si mohou špaldovou mouku umlít sami.

Jakou výhodu má špalda oproti pšenici

Špalda má sladkou výraznou chuť a voní lehce oříškově. Na rozdíl od pšenice jsou ve špaldě při mletí zachovány všechny výživné látky. Obsahuje však kalorie a lepek, proto se nedoporučuje lidem s celiakií nebo nízkosacharidovou dietou.

Pečivo ze špaldové mouky

Těsto ze špaldy je tvárné, dobře kyne a výborně se s ním pracuje. Snáší se i s jinými moukami. Hodí se k přípravě všech druhů chleba, housek, rohlíků, vek, slaných koláčů a závinů, krekrů, tyčinek, ale i k přípravě kynutých i ovocných knedlíků.

Moučníky a sladké pečivo ze špaldy

Pro svou oříškovou chuť nachází špalda využití při přípravě koláčů, závinů, bábovek, vánoček a mazanců, smažených koblih i palačinek. Ze špaldy můžeme péct dortové korpusy, bublaniny, buchty, sušenky, ale i vánoční cukroví.

Chtěli byste vyzkoušet recept na nějaký moučník ze špaldové mouky, ale nemáte odvahu? V rozhodování vám může pomoci náš videorecept na zdravou špaldovou buchtu, která je velmi chutná.

 

Komentáře

Další tipy a triky