Proč je lepší špaldová mouka než pšeničná? Umletím celých zrn neztrácí cenné živiny
Špalda je druh obilí, které je příbuzné s pšenicí, ječmenem i žitem. Patří mezi nejstarší obilí na světě. Špalda se nejvíce podobá pšenici, s níž má mnoho společného. Při pečení špaldu můžeme s úspěchem používat, pečivo z ní připravené chutná výborně.
Běžně mleté mouky mají odstraněnou slupku i klíček, který obsahuje nejvíce živin, vitamínů a minerálů. Špaldová mouka si tyto vlastnosti zachovává, protože zrno se zpracovává celé. Majitelé mlýnků na obilí si mohou špaldovou mouku umlít sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou výhodu má špalda oproti pšenici
Špalda má sladkou výraznou chuť a voní lehce oříškově. Na rozdíl od pšenice jsou ve špaldě při mletí zachovány všechny výživné látky. Obsahuje však kalorie a lepek, proto se nedoporučuje lidem s celiakií nebo nízkosacharidovou dietou.
Pečivo ze špaldové mouky
Těsto ze špaldy je tvárné, dobře kyne a výborně se s ním pracuje. Snáší se i s jinými moukami. Hodí se k přípravě všech druhů chleba, housek, rohlíků, vek, slaných koláčů a závinů, krekrů, tyčinek, ale i k přípravě kynutých i ovocných knedlíků.
Moučníky a sladké pečivo ze špaldy
Pro svou oříškovou chuť nachází špalda využití při přípravě koláčů, závinů, bábovek, vánoček a mazanců, smažených koblih i palačinek. Ze špaldy můžeme péct dortové korpusy, bublaniny, buchty, sušenky, ale i vánoční cukroví.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky
Komentáře