Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč praskne knedlík při vaření. Máme pro vás jednoduché triky, jak tomu předejít

Výroba houskových knedlíků není příliš složitá a přesto se někdy stane, že nám při vaření prasknou. Nejenže pak nejsou hezké, ale prasklinou do sebe natáhnou vodu a jsou rozmáčené. Co dělat, abychom tomu zabránili?

Aby se knedlíky povedly, musíme dodržet pár jednoduchých pravidel. Kynuté těsto vypracujeme raději z hrubé mouky než z polohrubé, se žloutky místo celých vajec a s vlažným mlékem, nikoliv se studeným. Kostičky housky, staré minimálně jeden den, zamícháme až do hotového těsta, aby se nerozpadly.

Aby knedlíky při vaření nepraskly

Je to jednoduché - nechte se inspirovat našimi radami. 

  • Uhladíme povrch knedlíku rukama namočenýma ve vodě a poté dáme vařit.
  • Místo polohrubé mouky volíme raději hrubou mouku, aby byly knedlíky nadýchané a vláčné.
  • Pokud pospícháte, uvařte knedlíky s práškem do pečiva, jsou rychlé a stejně dobré jako ty kynuté. Pokud to však přeženete s množstvím prášku, knedlík může také prasknout.
  • Těsto na knedlíky musí být dostatečně nakynuté, aby při vaření příliš nezvětšily svůj objem, to je hlavní příčina praskání. Po vytvarování šišek necháme knedlíky pod čistou utěrkou odpočívat alespoň půl hodiny.

Rady našich babiček

I u našich maminek a babiček můžeme hledat inspiraci. Záleží na vás, kterou variantu vyzkoušíte. A jaké jsou?

  • přidání jedlého oleje do vařící vody
  • přidání skořápek od vajec do vody
  • vařit jen zvolna, aby se knedlík rychle nenafouknul
  • přidání lžíce mouky do vařící vody (škrob zatáhne povrch knedlíku)
  • nalití lžíce octa do vody
  • vaření knedlíků v páře nebo v utěrce

Jeden z mnoha receptů na kynuté knedlíky můžete vidět v našem videu. Jak vaříte knedlíky vy, aby nepraskly? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky