Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saskatoon berry: Víte, jak nejlépe využít chutné plody muchovníku olšolistého?
Zdroj: Pixabay, Pushok

Muchovník olšolistý je keřem pocházejícím ze Severní Ameriky. A proč mu věnovat pozornost? Jeho plody značně připomínají borůvky a jsou plné vitamínů. Navíc si je můžete bez obav vypěstovat na vlastní zahradě.

Saskatoon je obchodním názvem pro muchovník olšolistý; vytrvalý keř, který vás nejprve potěší malými bílými kvítky a následně tmavě modro-fialovými plody podobnými borůvkám. A jak tyto plody zařadit do jídelníčku? Poradíme vám.

Jak využít plody muchovníku v kuchyni

Plody muchovníku olšolistého můžete využít stejně jako borůvky, přesvědčte se sami našimi tipy. Tyto bobule jsou velmi zdravé a cenově výhodnější oproti borůvkám.

  1. Konzumace čerstvých potravin je nejlepší cestou k doplnění potřebných látek a vitamínů. Jinak tomu není ani v tomto případě. Co si plody muchovníku ozdobit ranní kaši, dezert či zmrzlinový pohár? Nebo raději mlsání jen tak?
  2. Saskatoon berry můžete využít také k sušení nebo sterilování v podobě marmelád a džemů. Skvělé jsou kombinace s dalšími druhy ovoce.
  3. Koláče, bublaniny a jiné moučníky jsou s muchovníkem stejně dobré jako jakékoliv jiné. Ochutnáte zdravý koláč s muchovníkem a rybízem?
  4. Šťávy, sirupy a likéry jsou z těchto plodů vynikající, protože bobule mají sladko-kyselou chuť s ořechovým nádechem ("ocáskem").

Tento specifický kultivar muchovníku oceníte nejen pro chutné plody, ale také v rámci okrasné zahrady - na jaře váš potěší záplava malých kvítečků, v létě chutné bobule a na podzim krásně červené zabarvení listů. Jen pozor, tento keř je opadavý.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli