Z jakých jahod je nejlepší marmeláda nebo džem? Začátečníkům poradíme s výběrem
Jahody jsou báječné, skvěle chutnají čerstvé a pokud jich máme nadbytek, můžeme je zmrazit do zásoby nebo zužitkovat na marmeládu či džem. Na marmeládu jsou úplně nejlepší jahody z vlastní zahrady, pěkně vyzrálé na slunci. Začátečníkům poradíme, jaké jahody se na marmeládu nejlépe hodí.
První sklizené jahody bývají obvykle větší a jejich chuť si nejlépe vychutnáme hned po sklizni. Jsou nám vzácné a dlouho jsme se na ně těšili. Později obvykle méně prší a jahody jsou menší, méně vodnaté, ale o to více cukernaté. Které z nich se na marmeládu hodí lépe?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jakých jahod marmeládu
Skvělým příkladem při domácím hospodaření jsou naše babičky, které měly různé postupy prověřené praxí. Na marmeládu nebo džem používaly ty poslední jahody, maličké, ale o to sladší. Mrazničky dříve ještě nebyly, ale lžička marmelády v zimě do jogurtu nebo mléka - to bývala báječná pochoutka. Zvlášť když ty nejmenší jahůdky zůstaly pěkně v celku, nerozmačkané.
Tip: Poslední jahody jsou nejen sladší a marmeláda z nich chutná báječně, ale také tím, že v sobě mají méně vody, je z nich marmeláda rychleji uvařená než z těch prvních.
Větší pevné jahody se dříve zavařovaly, ve skleničkách vypadaly moc pěkně a výborně se hodily třeba do ovocných pohárů.
Videorecept vám předvede výrobu jahodového džemu, můžete se nechat inspirovat.
Komentáře